Werkbladen

Het werkblad is, zonder dat je je er misschien bewust van bent, één van de gezichtsbepalende onderdelen van de keuken. Daarbij komt dat het werkblad hét onderdeel van de keuken is dat het meest intensief gebruikt wordt. Daarom is de keuze van het juiste en meest geschikte werkblad zeer belangrijk.

Naast het werkblad verdient ook de keuze van de juiste spoelbak de nodige aandacht, deze wordt immers iedere dag intensief gebruikt en moet dus aan hoge eisen voldoen. Voor de diverse werkbladmaterialen kan je dan ook kiezen uit een ruim assortiment aan spoelbakken en inbouwmogelijkheden.

Voor elke stijl kan je bij I-KOOK terecht; van klassiek tot modern en van romantisch tot industrieel! Zo is er altijd een werkblad en een spoelboek die perfect aansluit bij jouw keukenstijl, kwaliteitseisen en persoonlijke smaak. Laat je in één van onze winkels uitgebreid informeren over alle mogelijkheden.

Kunststof werkbladen

Kunststof is het meest voorkomende materiaal als werkblad. Het is onderhoudsvriendelijk en kan worden geleverd in vele dessins.

Een kunststof werkblad is opgebouwd uit meerdere materialen. Een vrij dikke laag gemaakt van spaanplaat of watervast verlijmd multiplex wordt bekleed met een kunststof toplaag. Deze is meestal uit zogenaamd HPL (= High Pressure Laminate) vervaardigd en kan daardoor tegen intensief gebruik. Bovendien bevat deze toplaag geen poriën en is daardoor erg hygiënisch.

HPL is opgebouwd uit een aantal lagen:

  1. De bovenlaag is een harde transparante kunstharslaag (melamine).
  2. Hieronder een in kleur en dessin bedrukte decorlaag.
  3. Onderop enkele lagen met fenolhars geïmpregneerd kraftpapier.

Het geheel wordt onder hoge druk samengeperst tot een harde bekledingsplaat met een dikte van ca. 0,8mm.

Uitvoeringen

Kunststof werkbladen zijn in een grote variatie aan kleuren en motieven verkrijgbaar. Van egale kleuren tot steen- en houtdecors, de combinatie mogelijkheden zijn praktisch oneindig.

Tevens kan er een keuze gemaakt worden uit een scala aan diktes en randlijsten. Waaronder bijvoorbeeld een opstaande rand aan de voorzijde van het werkblad (waterkering) welke naadloos in het materiaal aangebracht kan worden. Deze rand voorkomt dat er vloeistoffen van het werkblad af kunnen lopen. Daarnaast behoren ook volkunststof randen, metalen randlijsten (RVS, aluminium) en houten randlijsten tot de mogelijkheden.

Kunststof werkbladen zijn in grote lengtes leverbaar (515cm bij een diepte van 60cm en 400cm bij een diepte van 120cm). Daarmee zijn er weinig naden en aanzettingen nodig.

Onderhoud

Het werkblad kan dagelijks worden afgenomen met een spons of vaatdoekje. Eventuele vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn etc.) kunnen worden behandeld met een huishouddoekje of zachte nylon borstel met een zacht afwasmiddel of groene zeep. Hardnekkige (ingetrokken) plekken van inkt, verf, nicotine of viltstift kunnen worden verwijderd met een kleine hoeveelheid wasbenzine of terpentine. Nooit schuurmiddelen (CIF, staalwol) gebruiken! Deze beschadigen de oppervlakte structuur.

Levering en montage

Een kunststof werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets vervaardigd. De spoelbak (vlakinbouw) wordt bij multiplex werkbladen reeds in de fabriek in het werkblad geklemd en gekit. Bij spaanplaat werkbladen wordt de spoelbak (opbouw) los meegeleverd en dient de uitsparing hiervoor, tijdens de montage, in het werkblad gemaakt te worden. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden doorgaans  tijdens de montage gemaakt. Indien gewenst kunnen deze ook reeds in de fabriek gemaakt worden.

De maximale lengte uit één deel is ca. 5 meter (bij 60cm diepte). Let er hierbij op dat dit soort lange delen wel vervoerd kunnen worden of ter plaatse naar binnen kunnen.

> Terug naar boven

 

Granieten werkbladen

Graniet is een zuur stollingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit drie mineralen; kwarts, veldspaat en mica’s (glimmertjes). De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component (ongeveer 50%). Het kwarts is meestal grijs, het veldspaat kan gekleurd zijn en de glimmers zijn meestal bruin of lichtgrijs van kleur. Graniet wordt gevormd door het ondergronds stollen van magma. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen.

Omdat het een natuurproduct is, is elk stuk graniet anders van kleur en structuur. Bij enkele granietsoorten is het daarom aan te raden een definitieve materiaalkeuze in de steenfabriek zelf te maken, omdat monsterstukken niet de fijne variaties in het steen kunnen laten zien.

Graniet wordt gewonnen op uiteenlopende plaatsen in de wereld; van Azië tot Zuid-Amerika en van Afrika tot Scandinavië. Uit het rotsmassief worden stukken graniet van zo’n 30 ton losgehakt. Daarna worden deze stukken naar de zagerij (steenhouwerij) vervoerd waar het in platen gezaagd wordt. Vervolgens worden de platen verder bewerkt tot o.a. werkbladen voor in de keuken.

Uitvoeringen

Granieten werkbladen kunnen op drie verschillende manieren worden uitgevoerd;

Gepolijst – dit levert een spiegelend oppervlakte op, dat kleurvast en kras- en vlekbestendig is;

Gezoet – het graniet krijgt een zijdematte oppervlakte, dat poreuzer is dan de gepolijste oppervlakte. Hierdoor vergt deze afwerking meer onderhoud en is o.a. gevoeliger voor vlekvorming;

Gebrand – het werkblad krijgt met deze bewerking een ‘bobbelig’ oppervlak die  wordt gevormd door het graniet eerst extreem te verhitten, waarna het met een koelvloeistof snel wordt afgekoeld. Hierdoor wordt de toplaag onregelmatig. Deze variant is hierdoor wel iets moeilijker in onderhoud.

Granieten werkbladen kunnen uitgevoerd worden met diverse randen, in diverse diktes.

De 3cm dikke massieve werkbladen worden geleverd met een gepolijste rand met een dubbel facet afwerking. Door middel van een aangelijmde randlijst kunnen 2cm dikke werkbladen worden ‘opgedikt’ met een hogere randlijst, die wordt verstevigd door houten (MDF) of metalen regels.

De randlijsten (A) kunnen uitgevoerd worden in diverse hoogten (4, 6, 8 of 10cm).

De maximale lengte werkblad uit één deel is 270cm (bij maximaal 120cm).

Onderhoud

Graniet is, ongeacht de uitvoering, altijd enigszins poreus. Om te voorkomen dat vuil en vocht in het materiaal kunnen trekken dient het werkblad geïmpregneerd te worden.

Een granieten werkblad wordt vanaf fabriek reeds 1x geïmpregneerd geleverd. Na plaatsing kan het blad het beste nog een beschermlaag gegeven worden zodat het optimaal beschermd is. Periodiek dient de beschermlaag opnieuw te worden aangebracht.

Voor het dagelijks onderhoud is afnemen met een vochtige doek, met eventueel een zacht (pH neutraal) wasmiddel, voldoende.

Gebruik nooit schuurmiddelen en –sponsjes, deze kunnen het glanzende oppervlak beschadigen!

Voorts dient voorzichtig te worden omgegaan met hete olie (eenmaal ingetrokken is dit niet meer te herstellen).

Gezoete en gebrande bladen hebben meer onderhoud nodig omdat deze bladen een opener structuur hebben dan een gepolijst blad. Deze bladen moeten daarom vaker geïmpregneerd worden.

Levering en montage

Een granieten werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets vervaardigd. De uitsparingen voor bijvoorbeeld de kraan, de kookplaat en de spoelbak worden reeds in de fabriek, op de aangeven plaatsten, in het werkblad gemaakt. De spoelbak wordt altijd los meegeleverd en dient in het werk in het blad geplaatst te worden.

Doorgaans worden granieten werkbladen in kratten (houten frame) geleverd ter bescherming tijdens het transport.

Omdat graniet een hoog soortelijk gewicht heeft is het raadzaam om montage van deze werkbladen met meerdere personen uit te voeren.

Het gewicht van 2cm dikke werkbladen is ca. 60 kg/m², bij 3cm dikke werkbladen is dit ca. 90 kg/m².

> Terug naar boven

 

Composiet werkbladen

Composiet bestaat uit een mengeling van kwartskorrels en pigmenten die gebonden worden door middel van een kunsthars op polyesterbasis (mogelijke toevoegingen: granietgranulaat, glas, spiegeldeeltjes en kristobaliet).

Na persing onder extreem hoge druk worden uiteindelijk platen verkregen waarin de natuurlijke patronen van het steen bewaard zijn gebleven en die de eigenschappen van natuurstenen bladen zelfs overtreffen: composiet is niet poreus en daardoor zeer gemakkelijk te onderhouden. Het werkblad behoeft dan ook niet geïmpregneerd te worden en er kunnen dus geen voedselresten of vocht intrekken.

De kleuren variëren van tijdloos tot modern en zijn bovendien homogeen; de kleurstalen in de winkel geven een exacte weergave van het uiteindelijke werkblad.

Uitvoeringen

Een composiet werkblad kan op drie verschillende manieren worden uitgevoerd;

Gepolijst – dit levert een spiegelend oppervlakte op, dat kleurvast en kras- en vlekbestendig is;

Gezoet – het composiet krijgt een zijdematte oppervlakte, welke gevoeliger is voor vlekvorming en vingerafdrukken;

Composieten  werkbladen zijn standaard 13mm dik en kunnen worden uitgevoerd met diverse randen, in diverse diktes.  De maximale lengte van een werkblad uit één deel is 300cm (bij maximaal 120cm diep).

Bij het ‘opdikken’ van een composieten werkblad worden de standaard 13mm dikke platen voorzien van een hogere randlijst. Deze randlijsten worden aangelijmd en verstevigd door houten (MDF) of metalen regels.

De randlijsten (A) kunnen worden uitgevoerd in diverse hoogten (4, 6, 8 of 10cm).

Onderhoud

Composiet is niet poreus, het is daarom dus niet nodig om het werkblad te impregneren of in de was te zetten. Regelmatig reinigen met warm water en een neutraal schoonmaakmiddel is voldoende om het werkblad in perfecte conditie te houden. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met blanke Cif. Daarna moet het schoonmaakmiddel wel goed worden weggewassen.

Levering en montage

Een werkblad van composiet is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets vervaardigd. De uitsparingen voor bijvoorbeeld de kraan, de kookplaat en de spoelbak worden reeds in de fabriek, op de aangeven plaatsten, in het werkblad gemaakt. De spoelbak wordt altijd los meegeleverd en dient in het werk in het blad geplaatst te worden.

Doorgaans worden composieten werkbladen in kratten (houten frame) geleverd ter bescherming tijdens het transport.

Het soortelijk gewicht van composiet is lager dan dat van bv. graniet (40 kg/ m²). Toch is het ook bij dit materiaal raadzaam de montage met meerdere personen uit te voeren.

> Terug naar boven

 

Houten werkbladen

Hout is een echt natuurproduct, het leeft en heeft een mooie gloed. Een houten werkblad geeft de keuken dan ook een unieke en warme uitstraling.

Een houten werkblad is opgebouwd uit verschillende lagen (lamellen). Deze lamellen worden onder hoge druk in elkaar geperst en watervast verlijmd. Alle bladen worden onder druk behandeld met de natuurolie, zodat deze olie diep in het hout kan trekken. Na het drogen worden de bladen vervolgens licht opgeschuurd en nogmaals met de olie behandeld. Door dit natuurlijke impregneren kunnen ook de binnenste houtporiën zich sluiten en ontstaat er een zeer bestendig eindproduct.

I-KOOK levert uitsluitend houten werkbladen van AC-kwaliteit. Dat betekent dat alle houtlamellen worden gecontroleerd op kleur, knoesten en valhoutschade, en dat alleen de goedgekeurde lamellen worden gebruikt voor de vervaardiging van de werkbladen.

Uitvoeringen

Houten werkbladen zijn er in een aantal verschillende kleuren. Alleen harde houtsoorten komen in aanmerking voor een keukenwerkblad (o.a. eiken, beuken en teak).  De duurzaamheid en krasbestendigheid is immers afhankelijk van de hardheid van de houtsoort.

Ook zijn er diverse randlijsten mogelijk, waarvan er enkele uitsluitend op houten werkbladen toegepast kunnen worden, en twee verschillende diktes (4 of 8cm).

De maximale lengte werkblad uit één deel is 400cm (bij 60cm diep) en 300cm (bij maximaal 120cm diep).

Onderhoud

Gewone plekken afnemen met een vochtige doek of een sopje. Deze plekken wel direct nadrogen. Ingetrokken plekken en slijtageplekken kunnen licht worden geschuurd met schuurpapier (korrel 180) en in de olie worden gezet.

Om uitdroging te voorkomen moet een houten blad afhankelijk van het gebruik nog zes tot twaalf keer per jaar in zijn geheel worden geolied. Vlekken in houten werkbladen worden vaak veroorzaakt door het gebruik van verkeerde olie of verkeerd gebruik van goede olie en zijn dus problemen van buitenaf. Vlekken van binnenuit zijn een zeldzaamheid. Sommige soorten hout kunnen wel “bloeden” maar dat is inherent aan het materiaal.

Een werkblad is een gebruikersvoorwerp. Kleine krasjes zijn nooit helemaal te voorkomen. Wij adviseren om altijd een snijplank te gebruiken bij het snijden. Een pan die zo van de kookplaat op het blad geplaatst wordt, heeft een te hoge temperatuur. Gebruik daarom ook altijd een onderzetter.

Levering en montage

Een houten werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets vervaardigd. Standaard worden alle houten werkbladen in kratten geleverd ter voorkoming van beschadigingen tijdens het transport.

Anders dan in kunststof en in stenen werkbladen worden spoelbakken niet vlak ingebouwd. De spoelbak in een houten werkblad wordt ingebouwd volgens de semi-onderbouw methode. Het is eventueel ook mogelijk om een opbouwspoelbak toe te passen.

Een houten werkblad zal, net als een houten vloer, altijd werken. Tijdens de montage zal hier al rekening mee gehouden moeten worden. Het werkblad wordt daarom iets kleiner gemaakt dan de benodigde lengte. Ook heeft een houten werkblad ventilatie nodig onder het werkblad.

> Terug naar boven

 

Betonnen werkbladen

Beton is een robuust en massief materiaal dat zich, door zijn koele en strakke uiterlijk, schitterend laat toepassen in elk design ontwerp. Vroeger werd beton alleen gebruikt in de bouw, maar sinds enkele jaren is het eigenlijk niet meer weg te denken uit ons interieur.

I-KOOK levert werkbladen van écht gewapend beton dat in kisten wordt gestort. Het beton bestaat uit een mengsel van kiezel, zand, cement en water. Na een periode van uitharden, wordt het blad ontkist en wordt het gepolijst.

Beton is een natuurproduct en vertoont ook alle kenmerken daarvan: verschillende structuren, haarscheurtjes en lichte en donkere delen. Het materiaal is erg hittebestendig, waardoor hete pannen op het werkblad gezet kunnen worden. Het verdient echter wel de aanbeveling om te allen tijde onderzetters en snijplanken te gebruiken om permanente beschadigingen van de beschermlaag en krassen te voorkomen.

Uitvoeringen

Betonnen werkbladen zijn er in verschillende tinten en kunnen worden opgedikt in verschillende hoogten (van 4 tot 10cm).

De werkbladen worden standaard voorzien van een speciale coating waardoor het oppervlakte veel minder gevoelig wordt voor vlekvorming.

De maximale lengte, per deel werkblad, is 250cm (bij maximaal 120cm diep).

Onderhoud

Een betonnen werkblad kan dagelijks worden afgenomen met water en zachte, groene zeep of een afwassopje. Voor het onderhoud van de coating dient het werkblad regelmatig met speciaal onderhoudsmiddel te worden behandeld. Hiermee worden de poriën van de coating gevuld waardoor de bescherming steeds beter wordt.

Let op: het werkblad nooit in aanraking laten komen met agressieve schoonmaakmiddelen als ontkalkers, bleekmiddelen en schuurmiddelen.

Verder moet voorzichtig worden omgegaan met zuurhoudende levensmiddelen als citroen, wijn en azijn.

Levering en montage

Een (gewapend) betonnen werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets in kisten gestort. De spoelbak (vlakinbouw of onderbouw) wordt bij betonnen werkbladen  los meegeleverd en dient tijdens de montage in, of onder, het werkblad gemaakt te worden. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden reeds in de fabriek gemaakt.

Omdat beton een hoog soortelijk gewicht heeft is het raadzaam om montage van deze werkbladen met meerdere personen uit te voeren.

Het gewicht van 4cm dikke werkbladen is ca. 80 kg/m².

> Terug naar boven

 

Glazen werkbladen

Door de toepassing van glas als keukenwerkblad krijgt de keuken, door de strakke afwerking, een moderne uitstraling.

Glazen werkbladen worden vervaardigd uit thermisch gehard glas met een gecoate onderzijde en een glanzend of mat geëtste bovenzijde. De randen van het werkblad worden gepolijst. Gehard glas wordt gemaakt door het te verhitten (tot 650 °C!) en vervolgens door gestuwde koude lucht af te laten koelen.

Glazen werkbladen zijn goed hittebestendig (tot ca. 230°C), maar door teveel hitte kan het glas schrikken (thermoshock) waardoor het beschadigt. Ook zijn krassen niet uitgesloten als u geen onderzetters of een snijplank gebruikt.

Door een grote verscheidenheid aan leverbare kleuren zijn er veel combinatiemogelijkheden.

Uitvoeringen

De glasplaten zijn 10 of 12mm dik, veelal voorzien van een watervaste (multiplex) onderconstructie met aan de voorzijde een aluminium rand. Zodoende kan het blad, naast de standaard glasdiktes, ook 30, 32, 40 of 42mm hoog geleverd worden.

De maximale lengte van een werkblad uit één deel is 300cm (bij een maximale diepte van  120cm).

Onderhoud

Een gehard glazen werkblad kan dagelijks worden afgenomen met een natte doek. Eventuele vlekken met een zacht afwassopje verwijderen. Kalkplekken kunnen worden behandeld met natuurazijn. Gebruik echter nooit schuurmiddelen of agressieve middelen zoals zuren en chemische producten.

Die kunnen het blad namelijk onherstelbaar beschadigen (bij morsen dus direct verwijderen!) Een gehard glazen werkblad is niet UV-bestendig, daardoor kan er na verloop van tijd kleurverschil door lichtinval ontstaan.

Levering en montage

Een gehard glazen werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets geproduceerd. De werkbladen worden in speciale houten kratten aangeleverd om beschadigingen tijdens het transport te voorkomen. De spoelbak (vlakinbouw of onderbouw) wordt bij glazen werkbladen  los meegeleverd en dient tijdens de montage in, of onder, het werkblad gemaakt te worden. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden reeds in de fabriek gemaakt.

> Terug naar boven

 

Keramieken werkbladen

Het gelijkmatige, 100% kleurvaste oppervlak van het keramiek-blad biedt vele combinatiemogelijkheden. Het is harder dan graniet en dus zeer krasbestendig. Verder is het materiaal watervast, vlekbestendig, hygiënisch en onderhoudsarm.  Het is volgens het TNO-rapport bovendien een van de meest gebruiksvriendelijke werkbladen.

De uit Italië afkomstige, 39mm dikke bladen zijn vervaardigd van 5mm keramiek, dat rondom onderlijmd is met watervaste stroken. Daaromheen zijn aluminium kokers aangebracht ter versteviging. Keramiek zelf bestaat uit twee massieve keramische platen, waartussen een keramische vezelmat is verwerkt voor extra stevigheid.

Het materiaal is hittebestendig tot 250°C, zodat schalen uit de oven er rechtstreeks op kunnen worden gezet.

Uitvoeringen

Keramiek werkbladen zijn er in verschillende kleuren en kunnen, voor een extra robuust uiterlijk, worden voorzien van een opgedikte rand van 6, 8, 10 of 15 cm. De maximale afmeting,  per deel werkblad, is 350cm (bij maximaal 120cm diep).

Onderhoud

Bij normale verontreiniging hoeft het blad slechts te worden afgenomen met een natte doek. Vlekken kunnen met een sopje of eventueel CIF verwijderd worden en kalkplekken kunnen worden behandeld met natuurazijn. Gebruik echter nooit harde schuurmiddelen of agressieve middelen zoals zuren en chemische middelen. Die middelen zullen bij morsen direct moeten worden verwijderd om onherstelbare schade te voorkomen.

Levering en montage

Een keramiek werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets geproduceerd. De bladen worden in stevige houten kratten verpakt om beschadigingen tijdens het transport te voorkomen. De spoelbak (vlakinbouw) wordt bij keramieken werkbladen  los meegeleverd en dient tijdens de montage in het werkblad gemaakt te worden. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden reeds in de fabriek gemaakt.

> Terug naar boven

 

RVS werkbladen

Roestvrij staal (RVS) is wellicht het meest hygiënische materiaal voor een werkblad. Dat is dan ook de reden dat RVS werkbladen in professionele keukens het meeste worden toegepast.

RVS is een legering (het wordt verkregen door verschillende metaalsoorten te smelten en met elkaar te vermengen). De belangrijkste elementen in de legering zijn chroom en nikkel (in een verhouding van 18/10). Het chroom geeft RVS zijn glans; het nikkel zorgt ervoor dat RVS weliswaar niet roestvrij, maar wel roestvast is. Het RVS kan namelijk weldegelijk roesten, zij het alleen aan het oppervlak en niet van zichzelf maar door langdurig contact met onedele metalen.

Uitvoeringen

Er bestaan vier verschillende oppervlakte afwerkingen; glad, geborsteld, of de bekende wafelstructuur. Daarnaast zijn er verschillende randafwerkingen mogelijk, zoals een waterkering, een vlakomgezette rand of een randlijst met facet. De bladen kunnen in diverse diktes geleverd worden (afhankelijk van de gekozen randafwerking); 12, 20, 38, 60 of 100mm.

De maximale lengte werkblad uit één deel is 400cm (bij een diepte van 60cm) en 300cm (bij een diepte van 120cm).

Onderhoud

Bij normale vervuiling is veel water en een ontvettende, zachte zeep voldoende. Bij sterkere vervuiling de plekken afspoelen met veel water en behandelen met Staalfix. Omdat RVS krasgevoelig is zal er altijd met degelijke snijplanken moeten worden gewerkt.

Levering en montage

Een RVS werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets geproduceerd en geleverd. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden ook reeds in de fabriek gemaakt.

> Terug naar boven

 

Bestaand werkblad vervangen?

Is je keuken nog in prima conditie, maar is het werkblad wel aan vervanging toe? Heb je een kunststof werkblad, maar wil je eigenlijk een luxer blad? Of wil je gewoon een geheel nieuwe ‘look’ voor je keuken?

Ook dan kan I-KOOK je van dienst zijn!

In vrijwel alle gevallen is het goed mogelijk om het bestaande werkblad te vervangen. Het is daarbij zelfs ook mogelijk om een geheel ander materiaal te kiezen.

Rugwanden

Naast het werkblad is de keuze voor de afwerking van de muren achter de keuken minstens zo belangrijk. Hierbij spelen zowel praktische als visuele aspecten een grote rol.

Zo kan je er voor kiezen om de wanden te bekleden met hetzelfde materiaal als het door jou gekozen werkblad. Dit is niet alleen een fraaie, maar in de meeste gevallen ook een zeer praktische keuze.

Doordat de rugwanden uit hetzelfde materiaal gemaakt zijn als het werkblad, bieden ze ook hetzelfde reinigingsgemak. Anders dan bij bijvoorbeeld wandtegels worden rugwanden in grote vlakke platen geleverd, waardoor er geen kieren of voegen zijn waar vuil doorgaans lastig uit te verwijderen is. Dit maakt het toepassen van rugwanden dus een zeer praktische en hygiënische keuze.

Om je keuken een uniek en persoonlijk tintje te geven is het bij kunststof rugwanden zelfs mogelijk deze uit te laten voeren met een fraaie designprint. Zo zijn er o.a. textielprints, maar ook bloemen, gras of stenen behoren tot de mogelijkheden. Zo geeft je jouw keuken een eigentijds en vooral persoonlijk karakter.

 

Vanaf prijs per werkblad (prijs per m1)

Materiaal Vanafprijs per m¹
Kunststof € 70,-
Composiet € 130,-
Graniet € 150,-
Beton € 350
Glas € 350
Keramiek € 350
RVS € 350
Massief Hout € 350

 

Werkbladen

Het werkblad is, zonder dat je je er misschien bewust van bent, één van de gezichtsbepalende onderdelen van de keuken. Daarbij komt dat het werkblad hét onderdeel van de keuken is dat het meest intensief gebruikt wordt. Daarom is de keuze van het juiste en meest geschikte werkblad zeer belangrijk.

Naast het werkblad verdient ook de keuze van de juiste spoelbak de nodige aandacht, deze wordt immers iedere dag intensief gebruikt en moet dus aan hoge eisen voldoen. Voor de diverse werkbladmaterialen kan je dan ook kiezen uit een ruim assortiment aan spoelbakken en inbouwmogelijkheden.

Voor elke stijl kan je bij I-KOOK terecht; van klassiek tot modern en van romantisch tot industrieel! Zo is er altijd een werkblad en een spoelboek die perfect aansluit bij jouw keukenstijl, kwaliteitseisen en persoonlijke smaak. Laat je in één van onze winkels uitgebreid informeren over alle mogelijkheden.

Kunststof werkbladen

Kunststof is het meest voorkomende materiaal als werkblad. Het is onderhoudsvriendelijk en kan worden geleverd in vele dessins.

Een kunststof werkblad is opgebouwd uit meerdere materialen. Een vrij dikke laag gemaakt van spaanplaat of watervast verlijmd multiplex wordt bekleed met een kunststof toplaag. Deze is meestal uit zogenaamd HPL (= High Pressure Laminate) vervaardigd en kan daardoor tegen intensief gebruik. Bovendien bevat deze toplaag geen poriën en is daardoor erg hygiënisch.

HPL is opgebouwd uit een aantal lagen:

  1. De bovenlaag is een harde transparante kunstharslaag (melamine).
  2. Hieronder een in kleur en dessin bedrukte decorlaag.
  3. Onderop enkele lagen met fenolhars geïmpregneerd kraftpapier.

Het geheel wordt onder hoge druk samengeperst tot een harde bekledingsplaat met een dikte van ca. 0,8mm.

Uitvoeringen

Kunststof werkbladen zijn in een grote variatie aan kleuren en motieven verkrijgbaar. Van egale kleuren tot steen- en houtdecors, de combinatie mogelijkheden zijn praktisch oneindig.

Tevens kan er een keuze gemaakt worden uit een scala aan diktes en randlijsten. Waaronder bijvoorbeeld een opstaande rand aan de voorzijde van het werkblad (waterkering) welke naadloos in het materiaal aangebracht kan worden. Deze rand voorkomt dat er vloeistoffen van het werkblad af kunnen lopen. Daarnaast behoren ook volkunststof randen, metalen randlijsten (RVS, aluminium) en houten randlijsten tot de mogelijkheden.

Kunststof werkbladen zijn in grote lengtes leverbaar (515cm bij een diepte van 60cm en 400cm bij een diepte van 120cm). Daarmee zijn er weinig naden en aanzettingen nodig.

Onderhoud

Het werkblad kan dagelijks worden afgenomen met een spons of vaatdoekje. Eventuele vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn etc.) kunnen worden behandeld met een huishouddoekje of zachte nylon borstel met een zacht afwasmiddel of groene zeep. Hardnekkige (ingetrokken) plekken van inkt, verf, nicotine of viltstift kunnen worden verwijderd met een kleine hoeveelheid wasbenzine of terpentine. Nooit schuurmiddelen (CIF, staalwol) gebruiken! Deze beschadigen de oppervlakte structuur.

Levering en montage

Een kunststof werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets vervaardigd. De spoelbak (vlakinbouw) wordt bij multiplex werkbladen reeds in de fabriek in het werkblad geklemd en gekit. Bij spaanplaat werkbladen wordt de spoelbak (opbouw) los meegeleverd en dient de uitsparing hiervoor, tijdens de montage, in het werkblad gemaakt te worden. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden doorgaans  tijdens de montage gemaakt. Indien gewenst kunnen deze ook reeds in de fabriek gemaakt worden.

De maximale lengte uit één deel is ca. 5 meter (bij 60cm diepte). Let er hierbij op dat dit soort lange delen wel vervoerd kunnen worden of ter plaatse naar binnen kunnen.

> Terug naar boven

 

Granieten werkbladen

Graniet is een zuur stollingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit drie mineralen; kwarts, veldspaat en mica’s (glimmertjes). De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component (ongeveer 50%). Het kwarts is meestal grijs, het veldspaat kan gekleurd zijn en de glimmers zijn meestal bruin of lichtgrijs van kleur. Graniet wordt gevormd door het ondergronds stollen van magma. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen.

Omdat het een natuurproduct is, is elk stuk graniet anders van kleur en structuur. Bij enkele granietsoorten is het daarom aan te raden een definitieve materiaalkeuze in de steenfabriek zelf te maken, omdat monsterstukken niet de fijne variaties in het steen kunnen laten zien.

Graniet wordt gewonnen op uiteenlopende plaatsen in de wereld; van Azië tot Zuid-Amerika en van Afrika tot Scandinavië. Uit het rotsmassief worden stukken graniet van zo’n 30 ton losgehakt. Daarna worden deze stukken naar de zagerij (steenhouwerij) vervoerd waar het in platen gezaagd wordt. Vervolgens worden de platen verder bewerkt tot o.a. werkbladen voor in de keuken.

Uitvoeringen

Granieten werkbladen kunnen op drie verschillende manieren worden uitgevoerd;

Gepolijst – dit levert een spiegelend oppervlakte op, dat kleurvast en kras- en vlekbestendig is;

Gezoet – het graniet krijgt een zijdematte oppervlakte, dat poreuzer is dan de gepolijste oppervlakte. Hierdoor vergt deze afwerking meer onderhoud en is o.a. gevoeliger voor vlekvorming;

Gebrand – het werkblad krijgt met deze bewerking een ‘bobbelig’ oppervlak die  wordt gevormd door het graniet eerst extreem te verhitten, waarna het met een koelvloeistof snel wordt afgekoeld. Hierdoor wordt de toplaag onregelmatig. Deze variant is hierdoor wel iets moeilijker in onderhoud.

Granieten werkbladen kunnen uitgevoerd worden met diverse randen, in diverse diktes.

De 3cm dikke massieve werkbladen worden geleverd met een gepolijste rand met een dubbel facet afwerking. Door middel van een aangelijmde randlijst kunnen 2cm dikke werkbladen worden ‘opgedikt’ met een hogere randlijst, die wordt verstevigd door houten (MDF) of metalen regels.

De randlijsten (A) kunnen uitgevoerd worden in diverse hoogten (4, 6, 8 of 10cm).

De maximale lengte werkblad uit één deel is 270cm (bij maximaal 120cm).

Onderhoud

Graniet is, ongeacht de uitvoering, altijd enigszins poreus. Om te voorkomen dat vuil en vocht in het materiaal kunnen trekken dient het werkblad geïmpregneerd te worden.

Een granieten werkblad wordt vanaf fabriek reeds 1x geïmpregneerd geleverd. Na plaatsing kan het blad het beste nog een beschermlaag gegeven worden zodat het optimaal beschermd is. Periodiek dient de beschermlaag opnieuw te worden aangebracht.

Voor het dagelijks onderhoud is afnemen met een vochtige doek, met eventueel een zacht (pH neutraal) wasmiddel, voldoende.

Gebruik nooit schuurmiddelen en –sponsjes, deze kunnen het glanzende oppervlak beschadigen!

Voorts dient voorzichtig te worden omgegaan met hete olie (eenmaal ingetrokken is dit niet meer te herstellen).

Gezoete en gebrande bladen hebben meer onderhoud nodig omdat deze bladen een opener structuur hebben dan een gepolijst blad. Deze bladen moeten daarom vaker geïmpregneerd worden.

Levering en montage

Een granieten werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets vervaardigd. De uitsparingen voor bijvoorbeeld de kraan, de kookplaat en de spoelbak worden reeds in de fabriek, op de aangeven plaatsten, in het werkblad gemaakt. De spoelbak wordt altijd los meegeleverd en dient in het werk in het blad geplaatst te worden.

Doorgaans worden granieten werkbladen in kratten (houten frame) geleverd ter bescherming tijdens het transport.

Omdat graniet een hoog soortelijk gewicht heeft is het raadzaam om montage van deze werkbladen met meerdere personen uit te voeren.

Het gewicht van 2cm dikke werkbladen is ca. 60 kg/m², bij 3cm dikke werkbladen is dit ca. 90 kg/m².

> Terug naar boven

 

Composiet werkbladen

Composiet bestaat uit een mengeling van kwartskorrels en pigmenten die gebonden worden door middel van een kunsthars op polyesterbasis (mogelijke toevoegingen: granietgranulaat, glas, spiegeldeeltjes en kristobaliet).

Na persing onder extreem hoge druk worden uiteindelijk platen verkregen waarin de natuurlijke patronen van het steen bewaard zijn gebleven en die de eigenschappen van natuurstenen bladen zelfs overtreffen: composiet is niet poreus en daardoor zeer gemakkelijk te onderhouden. Het werkblad behoeft dan ook niet geïmpregneerd te worden en er kunnen dus geen voedselresten of vocht intrekken.

De kleuren variëren van tijdloos tot modern en zijn bovendien homogeen; de kleurstalen in de winkel geven een exacte weergave van het uiteindelijke werkblad.

Uitvoeringen

Een composiet werkblad kan op drie verschillende manieren worden uitgevoerd;

Gepolijst – dit levert een spiegelend oppervlakte op, dat kleurvast en kras- en vlekbestendig is;

Gezoet – het composiet krijgt een zijdematte oppervlakte, welke gevoeliger is voor vlekvorming en vingerafdrukken;

Composieten  werkbladen zijn standaard 13mm dik en kunnen worden uitgevoerd met diverse randen, in diverse diktes.  De maximale lengte van een werkblad uit één deel is 300cm (bij maximaal 120cm diep).

Bij het ‘opdikken’ van een composieten werkblad worden de standaard 13mm dikke platen voorzien van een hogere randlijst. Deze randlijsten worden aangelijmd en verstevigd door houten (MDF) of metalen regels.

De randlijsten (A) kunnen worden uitgevoerd in diverse hoogten (4, 6, 8 of 10cm).

Onderhoud

Composiet is niet poreus, het is daarom dus niet nodig om het werkblad te impregneren of in de was te zetten. Regelmatig reinigen met warm water en een neutraal schoonmaakmiddel is voldoende om het werkblad in perfecte conditie te houden. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met blanke Cif. Daarna moet het schoonmaakmiddel wel goed worden weggewassen.

Levering en montage

Een werkblad van composiet is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets vervaardigd. De uitsparingen voor bijvoorbeeld de kraan, de kookplaat en de spoelbak worden reeds in de fabriek, op de aangeven plaatsten, in het werkblad gemaakt. De spoelbak wordt altijd los meegeleverd en dient in het werk in het blad geplaatst te worden.

Doorgaans worden composieten werkbladen in kratten (houten frame) geleverd ter bescherming tijdens het transport.

Het soortelijk gewicht van composiet is lager dan dat van bv. graniet (40 kg/ m²). Toch is het ook bij dit materiaal raadzaam de montage met meerdere personen uit te voeren.

> Terug naar boven

 

Houten werkbladen

Hout is een echt natuurproduct, het leeft en heeft een mooie gloed. Een houten werkblad geeft de keuken dan ook een unieke en warme uitstraling.

Een houten werkblad is opgebouwd uit verschillende lagen (lamellen). Deze lamellen worden onder hoge druk in elkaar geperst en watervast verlijmd. Alle bladen worden onder druk behandeld met de natuurolie, zodat deze olie diep in het hout kan trekken. Na het drogen worden de bladen vervolgens licht opgeschuurd en nogmaals met de olie behandeld. Door dit natuurlijke impregneren kunnen ook de binnenste houtporiën zich sluiten en ontstaat er een zeer bestendig eindproduct.

I-KOOK levert uitsluitend houten werkbladen van AC-kwaliteit. Dat betekent dat alle houtlamellen worden gecontroleerd op kleur, knoesten en valhoutschade, en dat alleen de goedgekeurde lamellen worden gebruikt voor de vervaardiging van de werkbladen.

Uitvoeringen

Houten werkbladen zijn er in een aantal verschillende kleuren. Alleen harde houtsoorten komen in aanmerking voor een keukenwerkblad (o.a. eiken, beuken en teak).  De duurzaamheid en krasbestendigheid is immers afhankelijk van de hardheid van de houtsoort.

Ook zijn er diverse randlijsten mogelijk, waarvan er enkele uitsluitend op houten werkbladen toegepast kunnen worden, en twee verschillende diktes (4 of 8cm).

De maximale lengte werkblad uit één deel is 400cm (bij 60cm diep) en 300cm (bij maximaal 120cm diep).

Onderhoud

Gewone plekken afnemen met een vochtige doek of een sopje. Deze plekken wel direct nadrogen. Ingetrokken plekken en slijtageplekken kunnen licht worden geschuurd met schuurpapier (korrel 180) en in de olie worden gezet.

Om uitdroging te voorkomen moet een houten blad afhankelijk van het gebruik nog zes tot twaalf keer per jaar in zijn geheel worden geolied. Vlekken in houten werkbladen worden vaak veroorzaakt door het gebruik van verkeerde olie of verkeerd gebruik van goede olie en zijn dus problemen van buitenaf. Vlekken van binnenuit zijn een zeldzaamheid. Sommige soorten hout kunnen wel “bloeden” maar dat is inherent aan het materiaal.

Een werkblad is een gebruikersvoorwerp. Kleine krasjes zijn nooit helemaal te voorkomen. Wij adviseren om altijd een snijplank te gebruiken bij het snijden. Een pan die zo van de kookplaat op het blad geplaatst wordt, heeft een te hoge temperatuur. Gebruik daarom ook altijd een onderzetter.

Levering en montage

Een houten werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets vervaardigd. Standaard worden alle houten werkbladen in kratten geleverd ter voorkoming van beschadigingen tijdens het transport.

Anders dan in kunststof en in stenen werkbladen worden spoelbakken niet vlak ingebouwd. De spoelbak in een houten werkblad wordt ingebouwd volgens de semi-onderbouw methode. Het is eventueel ook mogelijk om een opbouwspoelbak toe te passen.

Een houten werkblad zal, net als een houten vloer, altijd werken. Tijdens de montage zal hier al rekening mee gehouden moeten worden. Het werkblad wordt daarom iets kleiner gemaakt dan de benodigde lengte. Ook heeft een houten werkblad ventilatie nodig onder het werkblad.

> Terug naar boven

 

Betonnen werkbladen

Beton is een robuust en massief materiaal dat zich, door zijn koele en strakke uiterlijk, schitterend laat toepassen in elk design ontwerp. Vroeger werd beton alleen gebruikt in de bouw, maar sinds enkele jaren is het eigenlijk niet meer weg te denken uit ons interieur.

I-KOOK levert werkbladen van écht gewapend beton dat in kisten wordt gestort. Het beton bestaat uit een mengsel van kiezel, zand, cement en water. Na een periode van uitharden, wordt het blad ontkist en wordt het gepolijst.

Beton is een natuurproduct en vertoont ook alle kenmerken daarvan: verschillende structuren, haarscheurtjes en lichte en donkere delen. Het materiaal is erg hittebestendig, waardoor hete pannen op het werkblad gezet kunnen worden. Het verdient echter wel de aanbeveling om te allen tijde onderzetters en snijplanken te gebruiken om permanente beschadigingen van de beschermlaag en krassen te voorkomen.

Uitvoeringen

Betonnen werkbladen zijn er in verschillende tinten en kunnen worden opgedikt in verschillende hoogten (van 4 tot 10cm).

De werkbladen worden standaard voorzien van een speciale coating waardoor het oppervlakte veel minder gevoelig wordt voor vlekvorming.

De maximale lengte, per deel werkblad, is 250cm (bij maximaal 120cm diep).

Onderhoud

Een betonnen werkblad kan dagelijks worden afgenomen met water en zachte, groene zeep of een afwassopje. Voor het onderhoud van de coating dient het werkblad regelmatig met speciaal onderhoudsmiddel te worden behandeld. Hiermee worden de poriën van de coating gevuld waardoor de bescherming steeds beter wordt.

Let op: het werkblad nooit in aanraking laten komen met agressieve schoonmaakmiddelen als ontkalkers, bleekmiddelen en schuurmiddelen.

Verder moet voorzichtig worden omgegaan met zuurhoudende levensmiddelen als citroen, wijn en azijn.

Levering en montage

Een (gewapend) betonnen werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets in kisten gestort. De spoelbak (vlakinbouw of onderbouw) wordt bij betonnen werkbladen  los meegeleverd en dient tijdens de montage in, of onder, het werkblad gemaakt te worden. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden reeds in de fabriek gemaakt.

Omdat beton een hoog soortelijk gewicht heeft is het raadzaam om montage van deze werkbladen met meerdere personen uit te voeren.

Het gewicht van 4cm dikke werkbladen is ca. 80 kg/m².

> Terug naar boven

 

Glazen werkbladen

Door de toepassing van glas als keukenwerkblad krijgt de keuken, door de strakke afwerking, een moderne uitstraling.

Glazen werkbladen worden vervaardigd uit thermisch gehard glas met een gecoate onderzijde en een glanzend of mat geëtste bovenzijde. De randen van het werkblad worden gepolijst. Gehard glas wordt gemaakt door het te verhitten (tot 650 °C!) en vervolgens door gestuwde koude lucht af te laten koelen.

Glazen werkbladen zijn goed hittebestendig (tot ca. 230°C), maar door teveel hitte kan het glas schrikken (thermoshock) waardoor het beschadigt. Ook zijn krassen niet uitgesloten als u geen onderzetters of een snijplank gebruikt.

Door een grote verscheidenheid aan leverbare kleuren zijn er veel combinatiemogelijkheden.

Uitvoeringen

De glasplaten zijn 10 of 12mm dik, veelal voorzien van een watervaste (multiplex) onderconstructie met aan de voorzijde een aluminium rand. Zodoende kan het blad, naast de standaard glasdiktes, ook 30, 32, 40 of 42mm hoog geleverd worden.

De maximale lengte van een werkblad uit één deel is 300cm (bij een maximale diepte van  120cm).

Onderhoud

Een gehard glazen werkblad kan dagelijks worden afgenomen met een natte doek. Eventuele vlekken met een zacht afwassopje verwijderen. Kalkplekken kunnen worden behandeld met natuurazijn. Gebruik echter nooit schuurmiddelen of agressieve middelen zoals zuren en chemische producten.

Die kunnen het blad namelijk onherstelbaar beschadigen (bij morsen dus direct verwijderen!) Een gehard glazen werkblad is niet UV-bestendig, daardoor kan er na verloop van tijd kleurverschil door lichtinval ontstaan.

Levering en montage

Een gehard glazen werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets geproduceerd. De werkbladen worden in speciale houten kratten aangeleverd om beschadigingen tijdens het transport te voorkomen. De spoelbak (vlakinbouw of onderbouw) wordt bij glazen werkbladen  los meegeleverd en dient tijdens de montage in, of onder, het werkblad gemaakt te worden. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden reeds in de fabriek gemaakt.

> Terug naar boven

 

Keramieken werkbladen

Het gelijkmatige, 100% kleurvaste oppervlak van het keramiek-blad biedt vele combinatiemogelijkheden. Het is harder dan graniet en dus zeer krasbestendig. Verder is het materiaal watervast, vlekbestendig, hygiënisch en onderhoudsarm.  Het is volgens het TNO-rapport bovendien een van de meest gebruiksvriendelijke werkbladen.

De uit Italië afkomstige, 39mm dikke bladen zijn vervaardigd van 5mm keramiek, dat rondom onderlijmd is met watervaste stroken. Daaromheen zijn aluminium kokers aangebracht ter versteviging. Keramiek zelf bestaat uit twee massieve keramische platen, waartussen een keramische vezelmat is verwerkt voor extra stevigheid.

Het materiaal is hittebestendig tot 250°C, zodat schalen uit de oven er rechtstreeks op kunnen worden gezet.

Uitvoeringen

Keramiek werkbladen zijn er in verschillende kleuren en kunnen, voor een extra robuust uiterlijk, worden voorzien van een opgedikte rand van 6, 8, 10 of 15 cm. De maximale afmeting,  per deel werkblad, is 350cm (bij maximaal 120cm diep).

Onderhoud

Bij normale verontreiniging hoeft het blad slechts te worden afgenomen met een natte doek. Vlekken kunnen met een sopje of eventueel CIF verwijderd worden en kalkplekken kunnen worden behandeld met natuurazijn. Gebruik echter nooit harde schuurmiddelen of agressieve middelen zoals zuren en chemische middelen. Die middelen zullen bij morsen direct moeten worden verwijderd om onherstelbare schade te voorkomen.

Levering en montage

Een keramiek werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets geproduceerd. De bladen worden in stevige houten kratten verpakt om beschadigingen tijdens het transport te voorkomen. De spoelbak (vlakinbouw) wordt bij keramieken werkbladen  los meegeleverd en dient tijdens de montage in het werkblad gemaakt te worden. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden reeds in de fabriek gemaakt.

> Terug naar boven

 

RVS werkbladen

Roestvrij staal (RVS) is wellicht het meest hygiënische materiaal voor een werkblad. Dat is dan ook de reden dat RVS werkbladen in professionele keukens het meeste worden toegepast.

RVS is een legering (het wordt verkregen door verschillende metaalsoorten te smelten en met elkaar te vermengen). De belangrijkste elementen in de legering zijn chroom en nikkel (in een verhouding van 18/10). Het chroom geeft RVS zijn glans; het nikkel zorgt ervoor dat RVS weliswaar niet roestvrij, maar wel roestvast is. Het RVS kan namelijk weldegelijk roesten, zij het alleen aan het oppervlak en niet van zichzelf maar door langdurig contact met onedele metalen.

Uitvoeringen

Er bestaan vier verschillende oppervlakte afwerkingen; glad, geborsteld, of de bekende wafelstructuur. Daarnaast zijn er verschillende randafwerkingen mogelijk, zoals een waterkering, een vlakomgezette rand of een randlijst met facet. De bladen kunnen in diverse diktes geleverd worden (afhankelijk van de gekozen randafwerking); 12, 20, 38, 60 of 100mm.

De maximale lengte werkblad uit één deel is 400cm (bij een diepte van 60cm) en 300cm (bij een diepte van 120cm).

Onderhoud

Bij normale vervuiling is veel water en een ontvettende, zachte zeep voldoende. Bij sterkere vervuiling de plekken afspoelen met veel water en behandelen met Staalfix. Omdat RVS krasgevoelig is zal er altijd met degelijke snijplanken moeten worden gewerkt.

Levering en montage

Een RVS werkblad is een maatproduct en wordt volgens een gedetailleerde maatschets geproduceerd en geleverd. De uitsparingen voor bv. de kookplaat en het kraangat worden ook reeds in de fabriek gemaakt.

> Terug naar boven

 

Bestaand werkblad vervangen?

Is je keuken nog in prima conditie, maar is het werkblad wel aan vervanging toe? Heb je een kunststof werkblad, maar wil je eigenlijk een luxer blad? Of wil je gewoon een geheel nieuwe ‘look’ voor je keuken?

Ook dan kan I-KOOK je van dienst zijn!

In vrijwel alle gevallen is het goed mogelijk om het bestaande werkblad te vervangen. Het is daarbij zelfs ook mogelijk om een geheel ander materiaal te kiezen.

Rugwanden

Naast het werkblad is de keuze voor de afwerking van de muren achter de keuken minstens zo belangrijk. Hierbij spelen zowel praktische als visuele aspecten een grote rol.

Zo kan je er voor kiezen om de wanden te bekleden met hetzelfde materiaal als het door jou gekozen werkblad. Dit is niet alleen een fraaie, maar in de meeste gevallen ook een zeer praktische keuze.

Doordat de rugwanden uit hetzelfde materiaal gemaakt zijn als het werkblad, bieden ze ook hetzelfde reinigingsgemak. Anders dan bij bijvoorbeeld wandtegels worden rugwanden in grote vlakke platen geleverd, waardoor er geen kieren of voegen zijn waar vuil doorgaans lastig uit te verwijderen is. Dit maakt het toepassen van rugwanden dus een zeer praktische en hygiënische keuze.

Om je keuken een uniek en persoonlijk tintje te geven is het bij kunststof rugwanden zelfs mogelijk deze uit te laten voeren met een fraaie designprint. Zo zijn er o.a. textielprints, maar ook bloemen, gras of stenen behoren tot de mogelijkheden. Zo geeft je jouw keuken een eigentijds en vooral persoonlijk karakter.

 

Vanaf prijs per werkblad (prijs per m1)

Materiaal Vanafprijs per m¹
Kunststof € 70,-
Composiet € 130,-
Graniet € 150,-
Beton € 350
Glas € 350
Keramiek € 350
RVS € 350
Massief Hout € 350