Alle stoomoven voordelen – Koken met stoom
Wat is voor jou de fijnste (combi)stoomoven? Bespreek het met een keukencoach van I-KOOK want deze coach helpt je deskundig bij de keuze van jouw ideale oven!

Wat zijn de voordelen van een stoomoven? 10x
1 – Lekker makkelijk koken
Kook in één keer een volledig menu in de stoomoven!
Bereid verschillende gerechten in de stoomoven, die normaal in een kookpan of koekenpan klaargemaakt worden. Elk op een andere ovenhoogte, op een bakplaat of ovenrooster. Toch garen de gerechten in de stoomoven gelijkmatig, zonder smaakoverdracht! Daarnaast wordt de bereidingstijd niet langer als er meerdere gerechten in de oven staan.
In een stoomoven bereid je gemakkelijk groente, aardappelen, soep en rijst, maar ook vlees en vis, eieren, desserts en nog veel meer gerechten.
2 – Super smakelijk, sappig en mals
Met stomen behoud je de oorspronkelijke smaak, textuur, kleur en geur van de ingrediënten.
Groenten🥦 blijven knapperig met een lekkere bite, vlees en vis zijn net zo sappig en mals. Door de volle smaak van de stoomoven gerechten heb je veel minder zout of andere kruiden nodig.

3 – Gezonder eten
Naast de stoomoven voordelen van gemakkelijk koken en maximale smaak en malsheid, bereid je met stoom gezonder eten!
Vitamines en mineralen blijven in de stoomoven behouden, die bij koken in water tot wel 50% verloren kunnen gaan.
4 – Vergeet boter of olie
Bij stoom koken is het toevoegen van boter of olie overbodig.
Dat scheelt toch weer de nodige calorieën!

5 – Koken zonder kijken!
Je hebt geen omkijken naar koken in een stoomoven.
Met de instelbare temperatuur (in automatische kookprogramma’s) wordt de juiste hoeveelheid stoom afgegeven, waardoor gerechten niet kunnen aanbranden of overkoken en aan beide kanten even gaar zijn. In de tussentijd laat je de hond uit, dek je de tafel en drink je samen een lekker glaasje.
6 – Opwarmen zonder smaakverlies
Bij een gerecht opwarmen in een stoomoven blijft de groente, vis of vlees schotel lekker sappig, zonder uit te drogen. Dit in tegenstelling tot het opwarmen van eten, ook wel regenereren genoemd, in een magnetron.
Eén van de duurzame stoomoven voordelen is, dat je minder snel restjes eten weggooit nu je ze gemakkelijk én lekker in de stoomoven kunt opwarmen. Zo ben je zuinig op voedsel en de portemonnee!

7 – Pizza, pizza bakken🍕!
Naast stomen hebben stoomovens geregeld ook een heteluchtfunctie voor bakken en braden, waardoor de kookfuncties van deze combi-stoomovens zeer uitgebreid zijn.
In de combi-stoomoven bak je de heerlijkste zelfgemaakte pizza’s! De stoomoven is allereerst perfect voor het laten rijzen van je pizzadeeg. De deegbereiding gaat sneller en beter met stoom en het voorkomt uitdroging. Laat het pizzadeeg 25 minuten op 30 graden in de stoomoven rijzen. Na het rijzen, bakt de combinatie van stoom en hete lucht (tot 230° Celsius), de pizza’s lekker zacht van binnen, met een knapperige korst. Buon appetito!

Vind je het leuk om uitgebreid kennis te maken met de stoomoven in een Bosch of Siemens workshop? Kies hier een datum voor de stoomoven workshop die jou past!
8 – Extra oven of magnetron overbodig
Doordat je met een combi-stoomoven naast stomen, ontdooien en opwarmen, ook kunt bakken is een extra oven of een magnetron in de keuken misschien niet nodig. Zo bespaar je ruimte (ideaal in een kleine keuken) en geld voor de aanschaf van het apparaat.
Met de sous-vide koken functie van een stoomoven gaar je een gevacumeerd gerecht gelijkmatig op een lage temperatuur. De sappen en de pure smaak blijven hierdoor behouden. Het benodigde vacumeerapparaat kan eventueel handig en onopvallend in het aanrechtblad geïntegreerd worden. Een keukencoach van I-KOOK laat het je graag zien!

9 – Schone én reukloze kooklucht
In tegenstelling tot sommige kookmethoden, komen er bij stoom koken geen schadelijke dampen en nauwelijks geuren vrij. Dit is prettiger, veiliger en gezonder voor de kok en alle anderen in huis.
Zo heeft een stoomoven een flink aandeel in een gezond binnenklimaat in de keuken.
10 – Stoomoven schoonmaken, een makkie!
In de rij van stoomoven voordelen hoort na het koken, ook de praktische kant: het eenvoudige schoonmaken.
De dagelijkse stoomoven schoonmaak is zo gepiept: veeg na het stomen het restwater van de gladde wanden weg met een vaatdoekje. Voor de periodieke schoonmaak hebben vele stoomovens een zelfreinigingsprogramma. Door middel van de hydrolyse functie wordt de stoomoven, binnen een paar uur, als nieuw schoongespoeld. Het vuile water wordt vervolgens afgevoerd.

Het beste advies voor jouw stoomoven keuze!
Welke stoomoven is perfect voor jouw droomkeuken? Je kunt niet alles weten over de verschillen tussen (combi)stoomovens en bakovens met stoomfunctie. Een keukencoach van I-KOOK helpt je met een deskundig advies en informatie over de vele stoomoven voordelen, de nieuwste snufjes en apparaat kleuren.
Een keukencoach vertelt je uitgebreid over de verschillende functies en hoe je de lekkerste gerechten met stoom bereid. Wandel op je gemak door een I-KOOK winkel en geniet van de prachtige showroom keukens met moderne keukenapparaten. Trek de lades open en bekijk de inbouwapparatuur in populaire keukenstijlen. Lees in de ervaringen van eerdere I-KOOK klanten hoe zij hun stoomoven een mooie plek hebben gegeven in hun droomkeuken.
Een (h)eerlijk stoomoven advies, helemaal binnen je budget, krijg je van een I-KOOK keukencoach.
Maak nu een afspraak met een keukencoach! Er is altijd een I-KOOK winkel in de buurt.
Inspiratie: bij I-KOOK klanten thuis
Deze keukens zijn pas opgeleverd!
Neem een kijkje bij andere klanten thuis
...en laat je inspireren!