Ergonomie in de keuken – plezierig kokkerellen!
Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!
Bij het keuken ontwerp wil ik o.a. van de klant weten hoe lang de toekomstige gebruiker(s) zijn en of ze links- of rechtshandig zijn. Ben je op zoek naar een keuken die perfect bij jou en je budget past? Maak nu een afspraak met een ervaren keukencoach van I-KOOK!
De 5 zones in de keukendriehoek
In de keuken heb je de 5 keukenzones: voorraad, opbergen, spoelen & afval, voorbereiden en koken & bakken. Bij de inrichting streef ik ernaar de koelkast, spoelbak en de kookplaat dicht bij elkaar te plaatsen om binnen deze werkdriehoek, het lopen te beperken.
Keukenzones in de standaard keuken
Standaardkeukens zijn ingedeeld voor rechtshandig gebruik. Bij de indeling krijgen de 5 keukenzones doorgaans een plekje van links-naar-rechts:
- Voorraad (+ koelkast)
- Opbergruimte
- Spoelen (spoelbak en vaatwasser en afval
- Voorbereiden
- Koken (kookplaat, afzuigkap, oven)
Keukenzones voor linkshandigen
Zo’n 2 miljoen Nederlanders zijn linkshandig. Een standaard keuken kan daarbij net even wat minder handig zijn. Als degene die het meest kookt linkshandig is, kan ik daar eenvoudig rekening mee houden in het keukenontwerp.
De volgorde van de 5 keukenzones in een linkshandige keuken is omgekeerd.
- Koken (kookplaat, afzuigkap, oven)
- Voorbereiden
- Spoelen (spoelbak, vaatwasser en afval)
- Opbergruimte
- Voorraad (+ koelkast)
En natuurlijk kan in een linkshandig keukenontwerp de koelkast beter naar rechts opendraaien.
De ideale hoogte van het werkblad
Aan de hand van de lichaamslengte kiezen we de bijpassende hoogte van het werkblad:
- 90cm – lengte tot 170cm
- 95cm – lengte tussen 170 en 195cm
Er is een trucje om te bepalen wat een prettige werkblad hoogte is. Steek je polsen vooruit boven het aanrechtblad met je ellebogen in een hoek van 90 graden. De ideale afstand van het werkblad tot je onderarmen is zo’n 12cm.
Werkblad diepte
Lange mensen hebben vaak langere armen. Dit kan benut worden in het keukenontwerp. Een dieper werkblad is dan zeker praktisch. De werkbladen zijn standaard 60cm diep. Een dieper keukenblad (65cm of 70cm) geeft ruimte voor veelgebruikte losse apparaten zoals een waterkoker, terwijl je dan toch de reguliere werkruimte beschikbaar houdt. Bij een dieper werkblad heb je minder risico je hoofd te stoten tegen een bovenkastje.
Spoelbak hoogte
Net als voor het werkblad geldt voor de spoelbak een ideale hoogte van zo’n 10-15cm onder de elleboog. Je kunt dan zonder je rug te buigen de bodem van de spoelbak aanraken. Dat is veel minder vermoeiend.
Perfecte onderkast hoogte in de keuken
Stem de keuken onderkast hoogte af op de individuele wensen van de gebruiker!
Het is fijn en prettig werken voor de kok in een keuken waar de onderkast hoogte goed afgesteld is op de juiste lengte. Keuken ergonomie voor kleine mensen tot lange mensen en minder valide mensen. Om de perfecte hoogte te creëren, bieden de I-KOOK keukens van bijvoorbeeld Nobilia 4 onderkast hoogten:
- ‘Mini’ – keuken onderkast hoogte 57,6cm
- ‘Standaard’ – keuken onderkast hoogte 72cm
- ‘XL’ – keuken onderkast hoogte 79,2cm
- ‘Maxi’ – keuken onderkast hoogte 86,4cm
Door de keuze uit verschillende onderkast hoogten, plint hoogten en werkblad hoogten maakt het werkhoogten mogelijk van 66,2cm tot wel 110,2cm.
Eén van de grootste ergernissen in de keuken is een tekort aan bergruimte. De XL keuken onderkasten hebben 10% meer opbergruimte en de maxi kasten zelfs 20%. Maximaliseer de opbergruimte door een optimale onderkast- en plint hoogte combi te maken.
Verdiepte plint
Door de plint iets verder onder de kastjes te plaatsen, ontstaat er onder de keukenkastjes ruimte voor de voeten. Je kunt dan dichter bij het werkblad komen en goed recht op staan. Een eenvoudige ergonomische oplossing en het lijkt net of de onderkasten zwevend zijn opgehangen.
Positie van de inbouwapparaten
Hoogte van de koelkast
Een koelkast is goed overzichtelijk op ooghoogte. Dit is meestal eenvoudig te realiseren.
Hoogte voor magnetron en oven
Een oven en magnetron wil je liever niet te laag en niet te hoog plaatsen. Je wilt in de schalen kunnen kijken en de hete schotels veilig uitnemen. Tillen boven ellebooghoogte is gevaarlijker. Afhankelijk van je eigen lengte zal een veilige hoogte uitkomen tussen 100cm en 140cm.
Hoogte van de kookplaat
Doorgaans wordt de kookplaat op het keukenblad geplaatst. Voor wat kleinere koks kan gekozen worden om het werkblad ter hoogte van de kookplaat 10 tot 15 cm lager uit te voeren, zodat je ook goed in de hoge pannen achteraan kunt kijken. Reserveer als het even kan ook 30cm werkblad aan weerskanten naast de kookplaat om de pannen gemakkelijk naast de kookplaat te kunnen zetten.
Bij een inbouw inductiekookplaat staan de pannen direct op gelijke hoogte met het werkblad. Bij gebruik van een inbouw gaskookplaat met pannendragers of pitt-cooking op het werkblad komen de pannen enkele centimeters boven het keukenblad. Voor kleinere mensen iets om rekening mee te houden.
Naast de keuken ergonomie gaat het bij een keuken ook om het uiterlijk. Door verschillende hoogtes in het aanrechtblad kan een onrustig plaatje ontstaan. De keuken oogt dan misschien wat voller en kleiner. Tenzij je een gezellig zitje in de keuken creëert zoals op bovenstaande zwarte keuken inspiratie foto.
Hoogte van de vaatwasser
Ergonomisch beschouwd zou een vaatwasser zo’n 25 tot 30 cm boven de vloer geplaatst moeten worden. Je hoeft dan niet te bukken bij het in- en uitruimen. Zeker doen, wanneer de keuken ruim genoeg is. Er zijn inmiddels vaatwassers met een lift die het onderrek zo’n 30 cm voor je optilt. Deze machines kunnen gewoon onder het werkblad geplaatst worden.
Ergonomische opbergruimte
Er zijn handige hulpmiddelen om de inrichting van keukenkasten en -laden gebruiksvriendelijk te organiseren. Met systemen als apothekerskasten, ladekasten, carrouselkasten en Le Mans kasten wordt de opbergruimte in de keuken gemakkelijk bereikbaar en overzichtelijk.
Ladekast
Altijd handig laden, maar grotere laden kunnen rommelig worden. Met een mooi opbergsysteem kies je zelf de perfecte keukenlade indeling. In moderne ontwerpen kun je meerdere laden achter een enkel front verstoppen, wat een rustigere aanblik geeft. We monteren dan een ‘meenemer’ voor de meest gebruikte binnenladen.
Apothekerskast
Verscholen achter een enkel keukenfront wordt de complete inhoud van de kast overzichtelijk met een apothekerskast. Het bijzondere van de apothekerskast is dat deze tot op ooghoogte gebruikt kan worden. De afstand tussen de mandjes of plateaus is doorgaans vrij instelbaar volgens de wensen van de gebruiker.
Carrouselkast
Een carrouselkast in de hoek onder het werkblad maakt ook het minst bereikbare stukje in de keuken toegankelijk. De draaiplateaus draaien rond, waardoor je alle pannen en schalen vooraan kunt oppakken.
Le Mans hoekkast
Een Le Mans hoekkast wordt ook wel pindakast genoemd. Dit is de overtreffende trap van een carrouselkast. De draaiende plateaus komen tot in de verste hoek van de kast. Bij het openen van de kastdeur komen de draaiplateaus naar buiten en zwenken vervolgens opzij – extra comfortabel!
Jouw eigen ergonomische keukenindeling; benieuwd hoe die eruit ziet?
Je nieuwe keuken wordt ook zo praktisch ingedeeld met handige kasten en apparatuur op hoogte! Een keukencoach van I-KOOK maakt iedere keuken op maat!
Een keukencoach heeft vele mogelijkheden om je keuken ergonomisch in te richten, ook voor mensen die wat minder beweeglijk zijn. Wat is handig voor jou in de keuken? Bespreek al je wensen met een deskundige keukencoach van I-KOOK, die voor jou, binnen je budget, je ideale droomkeuken ontwerpt. Bekijk de prachtige keukens in alle populaire stijlen in een I-KOOK winkel in je buurt. In de I-KOOK reviews beschrijven klanten de slimme indeling van hun ergonomische keuken.
Een afspraak met een ervaren I-KOOK keukencoach is zo gemaakt!
Dit artikel is geschreven door
Inspiratie: bij I-KOOK klanten thuis
Deze keukens zijn pas opgeleverd!
Neem een kijkje bij andere klanten thuis
...en laat je inspireren!