Gezond binnenklimaat in de keuken regel je zo! 14 Tips

ADVIES
9 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Afzuiging, kook & ventilatie tips voor een betere luchtkwaliteit in jouw keuken!

Je ziet het (bijna) niet, je ruikt het hooguit… de luchtkwaliteit is in de meeste Nederlandse huizen zo slecht dat je er op lange termijn ziek van kunt worden. Bij koken, en zeker bij koken op gas, komen er schadelijke stoffen vrij die liefst direct bij de bron afgevoerd moeten worden. In dit blog krijg je 14 belangrijke kook-, afzuiging- en ventilatietips, waarmee ook jij een gezond binnenklimaat in je keuken realiseert!

Binnenklimaat uitleg: Uit recent onderzoek van onderzoeksorganisatie TNO is gekomen dat vooral bij koken op gas schadelijke stoffen als fijnstof, stikstofdioxide en koolstofmonoxide vrijkomen die slecht zijn voor de gezondheid en op langere termijn tot o.a. longklachten kunnen leiden. En… na het koken is de hoeveelheid fijnstof in de (woon)keuken zelfs hoger dan buiten op straat. Als keukencoach van I-KOOK laat ik je met de volgende tips zien hoe je dit binnenklimaat probleem in de keuken serieus aanpakt.

Waar moet je allemaal aan denken voor een gezond binnenklimaat? Hoe regel je de kookafzuiging en ventilatie?  Vraagt het een ervaren keukencoach van I-KOOK! Deze keukenspecialist denkt graag met je mee, passend bij jouw kookruimte en kookstijl.

Inductiekookplaat met daarboven een zwarte afzuigkap
Foto: Inductiekookplaat met daarboven een zwarte afzuigkap

Hoe regel je een gezond binnenklimaat in de keuken? 14 Tips!

1 – Ga koken op inductie!

Bij koken op gas komen er veel meer waterdamp en schadelijke stoffen in de keukenlucht dan bij koken op inductie. Vooral de hoeveelheid stikstofdioxide is 2 keer zo hoog als bij koken op een inductie kookplaat of inductiefornuis. Daarnaast is stikstofdioxide ook een goede graadmeter voor fijnstof en andere schadelijke stoffen die het binnenklimaat van je keuken aantasten. Lees hier de verschillen tussen koken op gas en koken op inductie.

Koken met geraffineerde olie als gezonde rijstolie voor een betere luchtkwaliteit in de keuken
Foto: Koken met gezonde geraffineerde olie als rijstolie voor een betere luchtkwaliteit in de keuken

2 – Kook in geraffineerde olie!

Bij een geraffineerde sojaolie, maisolie, rijstolie of olijfolie is de olie gezuiverd van deeltjes die verbranden bij een (te) hoge temperatuur. Hoe hoger de verbrandingstemperatuur van de olie, hoe kleiner de kans op rookwalmen met schadelijke stoffen tijdens het koken. Gezond bakken en braden in geraffineerde olie is hierdoor veel beter voor de luchtkwaliteit in de keuken: goed voor jouw gezondheid en de leefomgeving. En… het eten brandt minder snel aan, wel zo lekker!

3 – Wokken kan prima op inductie!

Er zijn verschillende merken inductie kookplaten waarop je uitstekend kunt wokken zoals de Pelgrim inductiekookplaten met een 3kW Booster en de AEG MaxiSense inductie kookplaat met een maximaal PowerBoost vermogen van 3700 kW. Daarnaast geven de dubbele spoelen van ATAG inductie kookplaten meer dan genoeg kW voor het wokken en bij Miele wordt er volop power (kW) op 1 kookzone gezet. Vraag het aan je keukencoach!

Wandafzuigkap met luchtafvoer naar buiten voor een gezond klimaat in de keuken
Foto: Wandafzuigkap met luchtafvoer naar buiten voor een gezond klimaat in de keuken

4 – Kies een afzuigkap die even breed is als de kookplaat

Voor het optimaal afzuigen van geurtjes en verbrandingsgassen.

5 – Zet de afzuiging altijd aan tijdens het koken, ook als je water kookt!

Laat de afzuiging ook na het koken nog een klein half uurtje draaien. Zet de afzuigkap niet op een lagere stand omdat je het geluid storend vindt. Bij o.a. de populaire BORA inductiekookplaat met afzuiging is dit allemaal al geregeld. De BORA afzuiging blijft na het koken (vanzelf) nog een poosje aanstaan en is daarnaast zeer stil. Ja, ook als je water kookt zet je de afzuigkap aan om de dampen af te vangen. Het teveel aan vocht in huis (met kans op schimmel) is naast de verbrandingspassen bij koken op gas ongezond.

BORA inductie kookplaat met afzuiging dicht bij de pan voor een gezond binnenklimaat
Foto: BORA inductie kookplaat met afzuiging dicht bij de pan voor een gezond binnenklimaat

Op welke stand zet je de afzuigkap? Precies goede keukenafzuiging realiseer je met de Hob2Hood functie, waarbij de afzuigkap en de inductie kookplaat samenwerken en de afzuiging zich automatisch aanpast aan de stand van de inductie kookplaat. Zo voorkom je enerzijds energieverspilling bij een te hoge afzuigstand en de andere kant dat er teveel schadelijke dampen in de binnenlucht blijven hangen bij een te lage stand.

Quooker Fusion Gold kokend waterkraan in een stijlvolle moderne keuken
Foto: Quooker Fusion Gold kokend waterkraan in een stijlvolle moderne keuken

6 – Plaats een kokend waterkraan

Met een kokend waterkraan heb je altijd kokend water bij de hand, zonder schadelijke dampen in de keuken bij koken op gas. Een Quooker kraan kan nog meer dan warm, koud en kokend water geven: ook gekoeld en bruisend water voor heerlijke verfrissende drankjes.

7 – Houd de deksel op de pan tijdens het koken!

Zo voorkom je dampen in de keuken en verspilling van energie.

Inbouw afzuigkap met luchtafvoer naar buiten voor een gezond binnenklimaat.
Foto: Inbouw afzuigkap met luchtafvoer naar buiten voor een gezond binnenklimaat

8 – Zet de bak- en braadpan achterop de kookplaat!

Verbrandingspassen en waterdampen kunnen daardoor zo optimaal mogelijk afgezogen worden.

9 – Regel de luchtafvoer naar buiten (als het mogelijk is)!

Geurtjes, waterdamp én schadelijke stoffen als fijnstof worden volgens TNO het beste afgevangen via de luchtafvoer naar buiten. Misschien wist je het niet, maar ook bij inductiekookplaten met afzuiging kan, net als bij de gewone afzuigkappen, de afvoer naar buiten geleid worden door o.a. de buitenmuur of via het dak. In dit blog krijg je uitgebreid uitleg over het gewenste motorvermogen en het lawaai van de afzuigkap.

Pelgrim inductiekookplaat met afzuiging en PlasmaMade filter AutoAir
Foto: Pelgrim inductiekookplaat met afzuiging en PlasmaMade filter AutoAir

10 – Kies bij recirculatie afzuiging een goed filter!

Woon je in een appartement en/of is luchtafvoer naar buiten niet mogelijk? Dan is recirculatie afzuiging vaak eenvoudig te regelen. Bij recirculatie wordt de afgezogen lucht via de afzuigkap (of de afzuiging van de kookplaat) met een filter gefilterd en in de keuken teruggeblazen.

In de veelgebruikte koolstoffilters worden voornamelijk geurtjes en vet opgevangen. Perfect is het combinatie koolstof – fijnstof filter (van Pelgrim, ETNA en ATAG), waarbij fijnstof in de lucht wordt vastgehouden met een zeer fijnmazig filter. De extra koolstoflaag neutraliseert kookgeuren als een gewoon koolstoffilter en vangt rondvliegende vetdeeltjes op. Het innovatieve Plasmafilter breekt naast luchtjes en vet, ook micro-organismen fijnstof, pollen en bacteriën af. Bespreek met je keukencoach wat het beste is voor jouw situatie thuis!

Uit onderzoek van TNO kwam mede naar voren dat inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging, door de dicht bij de pan afzuiging, goed scoren in het afzuigen van dampen. Zo zuigt de ATAG Elevate kookplaat zelfs op 2 hoogtes tegelijkertijd af.

ATAG Elevate inductie kookplaat met afzuiging op 2 hoogtes
Foto: ATAG Elevate inductie kookplaat met afzuiging op 2 hoogtes

11 – Vervang het koolstof en fijnstof filter van je afzuigkap op tijd voor een gezond binnenklimaat in de keuken!

Met iedere kookbeurt raakt het filter meer en meer verzadigd van geur- en vetstoffen en fijnstofdeeltjes, waardoor de afzuiging harder gaat werken om toch maar af te kunnen zuigen. Je begrijpt, dit kost extra energie: zonde van het geld en zeker niet duurzaam. Daarnaast kan de afzuigkap door het verstopte filter minder goed afzuigen. Vieze luchtjes, fijnstof en schadelijke dampen blijven (langer) hangen en zorgen voor een slechte luchtkwaliteit in de keuken en verder in het huis.

12 – Ventilatie: Zet een keukenraam en de ventilatieroosters open!

Een woonkeuken is super gezellig om in te koken, maar is niet best voor het binnenklimaat! Tijdens het koken ontstaan er allemaal geurtjes, dampen en gassen die alle ruimte krijgen in de grote woon-leefkeuken. Voor een gezond binnenklimaat zet je tijdens het koken een raam open in de keuken! Ook de ventilatieroosters in de ramen laat je dag en nacht openstaan voor de hoognodige ventilatie. Van afvoeren van kookluchten tot het verwijderen van schadelijke dampen in je woning uit o.a. vloeren, verf en zelfs je eigen adem…. Voor een gezonde luchtkwaliteit is goed ventileren noodzakelijk, zeker in de moderne woning die volop geïsoleerd is.

Moderne duurzame keuken met kookeiland en bar
Foto: Moderne duurzame keuken met kookeiland en bar

13 – Kies duurzame keukenmeubelen

De keukenmeubelen van I-KOOK zijn altijd duurzaam en energiezuinig geproduceerd. I-KOOK’s keukenfabrikanten Nobilia en Häcker maken emissiearme meubels voor een gezond binnenklimaat. De FSC en PEFC gecertificeerde houten keukenonderdelen zijn zo goed als vrij van formaldehyde en voldoen aan de strengste emissie richtlijnen zoals CARB2, F4Star of Blauer Engel.

14 – Zet luchtzuiverende planten in de keuken

Alle planten vangen schadelijke stoffen af. Leuk om te weten he? Luchtzuiverende planten als de Lepelplant en de Waaierpalm zijn de uitblinkers onder de planten die met hun bladeren o.a. fijnstof opvangen en andere schadelijke gassen, die mede tijdens het koken ontstaan. In dit blog vind je het gehele keuken planten alfabet.

ETNA design afzuigkap recirculatie
Foto: ETNA design afzuigkap recirculatie

Hoe goed is de luchtkwaliteit in jouw keuken?

Je kunt niet zonder goede afzuiging en ventilatie voor een gezond binnenklimaat in de keuken! Maar welke afzuigkap of soort afzuiging werkt het beste in jouw keuken én past het best bij jouw manier van koken? Een keukencoach van I-KOOK adviseert je graag en deskundig!

Met een ‘binnenklimaat’ vraag en nog vele vragen over o.a. keukenafzuiging en ventilatie, kun je altijd terecht bij een I-KOOK keukencoach. Samen met je coach zoek je o.a. de ideale stille afzuigkap uit met het goede vermogen voor jouw keuken. Altijd binnen je budget en tegen een scherpe prijs! Kom op je gemak kijken in de I-KOOK winkel en raak geïnspireerd door de moderne keukens en de nieuwste keukenapparatuur. Lees alvast de ervaringen van eerdere I-KOOK klanten over hoe zij de afzuiging en ventilatie in hun keuken hebben geregeld.

Maak direct een adviesafspraak met een keukencoach! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.