Klussen te doen voordat de nieuwe keuken komt

KEUKENMONTAGE
5 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Voor de plaatsing van je nieuwe keuken zijn waarschijnlijk flink wat aanpassingen nodig. Denk aan de muren, elektriciteit, waterleiding en het stuc- en schilderwerk. Je hebt de nodige klussen vooraf aan de keuken montage omdat je indeling vaak anders is dan eerst en wellicht heb je meer elektriciteit nodig. Het begint allemaal met een goed keukenplan en werkschema, anders loop je vast. Als keukencoach van I-KOOK ga ik je in dit blog uitleggen welke klussen er gedaan moeten zijn voordat je keuken geplaatst kan worden.  

Wil je deskundig advies en/of voorbereidende werkzaamheden aan je keuken laten doen door ervaren mensen uit de bouw? Maak een afspraak met een keukencoach! Deze keukenspecialist kent goede vaklui om jouw keuken-klussen te klaren.

Keuken aanpassingen overzicht

Je hebt de keuken uitgezocht die helemaal naar jouw wensen is. Nu moet de ruimte nog voorbereid worden voor de komst van jouw droomkeuken.

Hierbij een overzicht van keuken aanpassingen die nodig zijn na het demonteren van de oude keuken.

Slopen, frezen, metselen

Het keukenontwerp geeft in grote lijnen aan wat nodig is om alles te kunnen inpassen.

Je ziet bijvoorbeeld of er wanden aangepast moeten worden. Het leidingschema geeft aan waar de aansluitingen voor water, afvoer en stroom geplaatst moeten worden. Je kunt de leidingen die niet achter de kasten vallen, wegwerken in de wanden. Bij het frezen en breken komt stof vrij. Je moet vooraf de rest van de woning goed beschermen met stucloper en afdekzeil. Welke hulp je nodig hebt bij je nieuwe keuken lees je hier.

De keukencoach geeft een leidingadvies voor de elektricteit en water aansluiting
Foto: De keukencoach geeft een leidingadvies voor de elektricteit en water aansluiting

Leidingschema keuken

Stroomvoorziening

Op basis van het leidingschema van de keukencoach kun je zien of er voldoende stopcontacten zijn op de goede plek. Controleer of ze allemaal geaard zijn.

Aan de hand van het opgenomen verbruik van de nieuwe keukenapparaten kun je nagaan of er genoeg stroomgroepen zijn voor alle apparatuur. Misschien is een uitbreiding nodig van 1 naar 3 fasen. Dan ontkom je niet aan het vervangen van de groepenkast. Het aanpassen van de aansluiting wordt verzorgd door de netbeheerder. Dat hoeft geen vertraging op te leveren als je vroeg begint met het werk aan de groepenkast.

Een nieuwe keuken biedt ook kansen om boven het werkblad extra wandcontactdozen te plaatsen. Die komen altijd van pas voor losse keukenapparaten als je blender, koffiezetapparaat, IPad , etc.  Deze extra stopcontacten staan niet in het leidingschema.

De waterleiding

Wanneer de plaats van de afwasmachine en de spoelbak verandert, moeten de waterleidingen worden verlegd.

De afvoer

Zitten de afvoerbuizen voor de spoelbak en vaatwasser op de goede plek en lopen ze goed door?

De gasleiding

Bij het samenstellen van een nieuwe keuken kies je tegenwoordig voor een inductiekookplaat of inductie fornuis in plaats van een gaskookplaat of gasfornuis.

Dat is extra interessant als er in de woning geen gas nodig is voor de CV ketel. Je kunt de woning dan alvast van het gas halen en de gasmeter laten verwijderen. Dat scheelt je elk jaar de kosten voor het vast recht.

Radiatoren

Hangt een verwarming nergens in de weg? Zonder keuken is dit makkelijker aan te passen.

Voorkom in elk geval dat er leidingen achter of onder de plek voor de vaatwasser of koelkast komen. Deze apparaten hebben meestal de volledige ruimte nodig in de keuken.

Keuken stucen, Tima Miroshnichenko, Pexels
Foto: Keuken stucen – Tima Miroshnichenko, Pexels

Afrondende klussen

Na het breekwerk en de aanleg van het leidingwerk kunnen de wanden in de keuken glad gemaakt en geverfd worden.

Stucen

De stukadoor heeft een belangrijke taak. Deze maakt de muren weer vlak en strak en rechthoekig. Zo kunnen de keukenkasten en het werkblad perfect aansluiten. Afhankelijk van de omstandigheden kan het stucwerk tot wel twee weken droogtijd nodig hebben.

Twee tips om troep in de keuken door het stucen te beperken:

  • Bedek de vloer met stucloper.
  • Zorg dat vuile schoenen niet gedragen worden buiten de ruimte waar gewerkt wordt.

Schilderen

Nadat het stucwerk in de keuken droog is, kan er een laag voorstrijk op voor een goede hechting van verf of tegels.

Het schilderen moet alvast gebeuren voordat de nieuwe keuken komt. Bij het plaatsen zal je ongetwijfeld hier en daar wat verf afstoten. Gelukkig kan nieuwe verf eenvoudig zonder kleurverschil bijgewerkt worden.

Tegels zetten op keuken achterwand, Charles PH, Unsplash.com
Foto: Tegels zetten op keuken achterwand – Charles PH, Unsplash.com

Tegels zetten

Het tegelen moet wachten tot na het plaatsen van de keuken. Dan kan het mooi pas gemaakt worden.

Nog een tip: Bestel tegels voor de keuken achterwand ruim op tijd!

Wie doet bij jou de klussen voordat je nieuwe keuken komt?

Je oude keuken vervang je niet zomaar even. Voordat je nieuwe keuken gemonteerd kan worden moeten er een aantal klussen gedaan zijn. Zorg altijd voor wat tijdsruimte in je planning om vertraging te voorkomen.

Sommige werkzaamheden in de keuken kun je misschien zelf doen om kosten te besparen. Je kunt natuurlijk ook ervaren vakmensen de verschillende klussen voor je laten doen. Bespreek het met de keukencoach van I-KOOK, die zal je daar graag bij helpen.

Maak direct een afspraak met een keukencoach! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt.

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.