Ook water en energie besparen in de keuken? Top tips!
Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!
Hoe bespaar je water en energie in jouw nieuwe keuken of bij keukenrenovatie? Een I-KOOK keukencoach geeft je een eerlijk advies over wat perfect past bij jouw duurzame droomkeuken! Maak een adviesafspraak met een I-KOOK keukencoach!
Hoe kun je water en energie besparen in de keuken? 17 Tips
1 – Keukenkraan met ECO-stand
In de ECO-stand van de keukenkraan wordt via een aerator lucht toegevoegd aan de waterstaal. Met deze waterbesparende kraan verbruik je ongemerkt zo’n 30% minder water.
2 – Stopkraan onder de spoelbak
De kracht van de waterstroom van de keukenkraan kun je regelen met een stopkraan onder de spoelbak. Door het kraantje iets dicht te draaien, komt er bij het aanzetten van de keukenkraan minder water uit en voorkom je gespetter. Handig om direct bij de montage van je keuken te plaatsen.
3 – Keukenkraan met EcoStart
Een kraan met EcoStart geeft in de (neutrale) middenstand alleen koud water. Bij een standaard kraan wordt er automatisch koud en warm water gemengd. Met de EcoStart functie bespaar je dus heel simpel energie doordat het water niet onnodig verwarmd wordt.
4 – Quooker kokend-water-kraan
Uit de stijlvolle Quooker kraan op je aanrechtblad tap je naast warm en koud water, ook direct én energie zuinig kokend water. (Een Quooker heeft het zuinig energielabel A.) Daarnaast bespaar je water omdat je geen enkele druppel water teveel tapt.
Ga nog een stap verder met het besparen van water en energie door een Quooker kraan met een Combi reservoir al het warme keukenwater te laten regelen. Zo voorkom je het onnodig doorspoelen van drinkwater, al wachtend op warm water dat onderweg afkoelt.
Een kokend waterkraan draagt ook z’n steentje bij voor een gezond binnenklimaat in de keuken. Bij het koken van een pan water op gas komen namelijk verbrandingsgassen vrij die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu.
5 – 5-in-1 kraan
Voor al jouw duurzame water wensen: de 5-in-1 waterkraan! Met een 5-in-1 kraan tap je direct de juiste hoeveelheid water op de verlangde temperatuur: koud, warm, kokend en zelfs gekoeld en bruisend water. Naast het besparen op water en energie, bespaar je ook op al die plastic flessen die heen en weer naar de supermarkt gaan.
6 – Water en energie besparen: let op het energielabel van het keukenapparaat!
Sinds 2021 hebben koelkasten, vriezers, vaatwassers en vaatwassers een nieuw energielabel A t/m G gekregen. Energielabel A is het meest energiezuinige label en G is het minst zuinig.
Om duurzame ontwikkeling van keukenapparatuur te stimuleren heeft bijvoorbeeld een koelkast met oud label A+++, nu een nieuw energielabel C. Het label geeft bij een vaatwasser naast het energieverbruik, o.a. ook duidelijk het waterverbruik, aantal couverts, duur ecoprogramma en het geluidsniveau aan. Dit is zeer interessante informatie bij de keuze van een duurzaam keukenapparaat, dat perfect past bij jouw keuken en levensstijl. Vraag het aan je keukencoach!
Bij ovens loopt het energielabel trouwens van A+++ t/m D, waarbij nieuwe ovens minimaal energieklasse A hebben.
7 – Kies een keukenapparaat op maat
Bij de keuze van een (inbouw)apparaat kijk je naar het energielabel én de gewenste grootte i.v.m. je gezinssamenstelling. Een kleiner keukenapparaat verbruikt namelijk minder energie dan een groter apparaat met hetzelfde energielabel. Meer weten over een duurzame keuken kopen? In dit blog lees je alles van A – Afval scheiden tot Z – Zuinige keukenapparatuur.
8 – Vervang de oude koelkast en vriezer
Door het aanpassen van de energielabels is het wat moeilijk vergelijken, maar een koelkast van 15 jaar oud verbruikt ongeveer 3x zoveel energie als een nieuwe energiezuinige koelkast. En bij hoge energietarieven gaan de kosten van het stroomverbruik van de koelkast nog extra omhoog.
Een koel-vriescombinatie verbruikt over het algemeen minder energie dan een losse koelkast en vriezer. Een Amerikaanse koelkast is een grote koelkast die meer energie verbruikt, maar ook daar zijn energiezuinige exemplaren van verkrijgbaar met een goed (nieuw) C of D energielabel.
9 – Vriezer ontdooien
Verwijder regelmatig het ijs aan de zijkanten van de vriezer, want een aangevroren vriezer verbruikt meer stroom. De o.a. No Frost functie van een moderne vriezer gaat ijsvorming tegen en voorkomt zo energieverspilling.
10 – Stop de vriezer vol
Een vriezer vraagt veel energie om de producten 24/7 te bevriezen. Kun je echt niet zonder vriezer? Stop de vriezer vol (met producten of wellicht piepschuim), want een volle vriezer gaat zuiniger met energie om.
11 – Oven en magnetron functie samen gebruiken
Verkort de bereidingstijd van een gerecht door de oven en magnetron functie van een combi oven of combimagnetron tegelijk aan te zetten. Zo bespaar je energie, geld en tijd.
12 – Zuinige XL vaatwasser
In een XL vaatwasser met energielabel A passen tot wel 17 couverts, waardoor je minder wasbeurten hoeft te draaien. Bij de Energy Hero XL inbouw vaatwasser van ETNA kun je met de korfselectie functie alleen de bovenste of onderste korf gebruiken als je weinig vaat hebt. Hiermee voorkom je overbodig energie en water verbruik bij kleine ‘wasjes’.
13 – Vaatwasser starten bij verwachte zon – laag stroomtarief
Kies het gewenste wasprogramma en start de vaatwasser als je zon verwacht en/of het stroomtarief laag is. Naast zuinig omgaan met water en energie, helpt o.a. de functie AutoDos(e) je ook zuinig om te gaan met vaatwasmiddel, welke automatisch gedoseerd wordt.
14 – Vaat niet eerst voorspoelen!
Bespaar liters water, energie en tijd door de vieze vaat niet eerst voor te spoelen voordat je het in de vaatwasser zet. Daarnaast gaat voorspoelen ten koste van het uitstekende wasresultaat van de krachtige vaatwassers van nu.
15 – Stap over op koken op inductie!
In de duurzame keuken met een inductie kookplaat wordt geen energie verspild.
Een inductiekookplaat of de kookplaat op een inductie fornuis werkt alleen als er een pan op staat en er verdwijnt veel minder warmte langs de pan. Water koken op inductie gaat ook vele malen sneller dan op gas.
16 – Precieze keukenafzuiging met Hob2Hood
Bij Hob2Hood werken de afzuigkap en de inductiekookplaat met elkaar samen. De keukenafzuiging is precies afgestemd op de inductiekookplaat en verandert mee met de stand. De afzuiging staat zo nooit te hard aan, waardoor je energie bespaart. Ook heeft het een positief effect op de vaak slechte luchtkwaliteit in de keuken.
Bij Hob2Hood denk je aan de automatische afzuiging van een losse afzuigkap boven een inductiekookplaat. Daarnaast reageert ook de geïntegreerde afzuiging van o.a. een BORA inductiekookplaat op de hoeveelheid stoom die afgezogen moet worden.
17 – LED keukenverlichting voor prettige werk- en sfeerverlichting
Met LED verlichting in de keuken heb je niet alleen een energiebesparing tot wel 90%. De inbouwmogelijkheden en de bediening van LED verlichting (lichtsterkte en lichtkleur) zijn geweldig. Door de lange levensduur van o.a. de LED spots heb je er vele jaren plezier van, tijdens het koken en ’s avonds in de extra gezellige uurtjes.
Water en energie besparen: Bij I-KOOK altijd zuinige keukenapparatuur!
Een I-KOOK keukencoach is milieubewust en helpt je deskundig bij het uitzoeken van de juiste water en energiebesparende keukenapparaten!
De ervaren keukenspecialist is op de hoogte van de laatste innovaties in zuinige keuken (inbouw)apparatuur en geeft je altijd een onafhankelijk advies. Helemaal passend bij jouw keuken, kookstijl én budget. In de reviews lees je over de persoonlijke keuzes voor water- en energiezuinige keuken apparaten van eerdere I-KOOK klanten. Loop ook zeker op je gemak een I-KOOK winkel binnen, er is er altijd wel eentje in je buurt.
Inspiratie: bij I-KOOK klanten thuis
Deze keukens zijn pas opgeleverd!
Neem een kijkje bij andere klanten thuis
...en laat je inspireren!