Welke hulp heb je nodig bij je nieuwe keuken?

KEUKENMONTAGE
4 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Als de indeling van je nieuwe keuken afwijkt van de oude keuken zijn er behoorlijk wat voorbereidingen nodig. Om nieuwe keukens helemaal naar wens te maken zal er vaak verbouwd gaan worden. Nadat jouw keukenontwerp klaar is en je akkoord bent met de nieuwe keuken kosten, kun je afspraken gaan maken met o.a. de elektricien, loodgieter en stukadoor. In dit blog lees je welke vakman welk karwei voor de verbouwing van je keukenruimte kan doen.

Wat ga je zelf aanpakken en waar heb je hulp nodig bij het voorbereiden van je keukenruimte op de komst van je nieuwe keuken? Vraag het een I-KOOK keukencoach: van leidingadvies tot betrouwbare aannemers voor o.a. schilderen, stucen, tegelen en leidingen aanleggen!

Wie helpt je bij de verbouwing voor je nieuwe droomkeuken?

Nieuw keukenontwerp, nieuw leidingwerk voor water en elektriciteit
Foto: Nieuw keukenontwerp, nieuw leidingwerk voor water en elektriciteit

Het keukenontwerp en het nieuwe leidingwerk

De keukencoach stelt een leidingschema samen voor je nieuwe keuken.

Met dit leidingadvies, aangegeven op de keukentekening, kun je een planning maken voor de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden na het slopen van de oude keuken en de nieuwe keuken kosten berekenen. Regel meteen ook duidelijk wie de rommel opruimt.

Wat moet er voor de keukenmontage geregeld zijn én wie doet het werk?

Keuken muren aanpakken

De metselaar en timmerman kunnen worden ingeschakeld voor aanpassingen aan de muren.

Misschien moet er ook een gat in de muur komen voor de afzuigkap in het nieuwe keukenontwerp? Het maakt het werk van de loodgieter en elektricien een stuk makkelijker als bij werkzaamheden aan de muren gelijk rekening wordt gehouden met de leidingen.

Groepenkast uitbreiden voor de nieuwe keuken
Foto: Groepenkast uitbreiden voor de nieuwe keuken

Hulp bij het leidingwerk

Nieuwe keukens hebben bijna altijd extra stopcontacten nodig.

Je hebt contactdozen nodig voor de nieuwe keukenapparatuur, de verlichting en losse apparaten op het aanrecht zoals het koffiezetapparaat en broodrooster. Met een beetje geluk, is het verplaatsen van de stopcontacten genoeg.

Soms is het slim om bij een nieuwe keuken meteen de groepenkast te vervangen of uit te breiden. Als je overgaat van koken op gas naar inductie is het vaak beter ook op te waarderen naar 3-fasen stroom. Regel voor aansluiting van een nieuwe groepenkast een erkende elektricien.

De aansluitingen voor water en afvoer, de eventuele verplaatsing van de verwarming en het weghalen van de gasleiding kunnen allemaal door de loodgieter worden geregeld. Vraag vooraf of de leidingen waar nodig in de muren weggewerkt kunnen worden.

Tegels zetten in de keuken, La Miko, Pexels
Foto: Tegels zetten in de keuken – La Miko, Pexels

Keuken afbouw

Na de aanleg van het leidingwerk, kan de stukadoor zijn werk doen. Het werken met kalk geeft  veel troep. Maak vooraf afspraken met de stukadoor over het vuil.

Pas nadat het stucwerk goed droog is, kan de schilder beginnen met een ronde voorstrijk gevolgd door het verven zelf. Regel dat de schilder, na plaatsing van de keuken, nog even langs komt om kleine stootplekken en krasjes te fiksen.

Meestal wordt het tegelwerk van de tegelzetter pas gedaan nadat de nieuwe keuken is geplaatst omdat je dan mooi kunt aansluiten op het werkblad en de bovenkastjes.

Vaak kit de keukenmonteur meteen de naadjes na het plaatsen van nieuwe keukens. Als je tegels plaatst zal de tegelzetter de achterwand mooi afwerken met kit.

Bij een appartement mag je niet zomaar eigen vaklui inschakelen. Bijvoorbeeld voor veranderingen aan radiatoren zal meestal de gebruikelijke loodgieter van het appartementengebouw moeten worden ingezet. Stem dit af met je VvE beheerder.

Zo zie je maar, er komt bij de voorbereidingen heel wat vakmanschap kijken en nieuwe keuken kosten. Als je een aannemer kunt vinden die dit allemaal vanuit één bedrijf kan, is dat hartstikke makkelijk.

Nieuwe keuken klussen: doe het zelf of laten doen?

Wie maakt de ruimte waarin jouw nieuwe keuken komt te staan helemaal af? Wat ga je zelf doen en wat laat je liever aan vakmensen over?

Een keukencoach van I-KOOK krijgt bij een keukenontwerp vaak vragen over het voorbereidende werk. De coach heeft veel ervaring met mensen uit de bouw en zal zeker een goede aannemer voorstellen, waarbij de  nieuwe keuken kosten duidelijk zijn. Je blijft natuurlijk nauw betrokken, maar je weet zeker dat ervaren vaklieden ingezet worden die weten hoe belangrijk nieuwe keukens zijn.

Maak nu een afspraak met een keukencoach! Er is altijd een inspirerende I-KOOK winkel in je buurt.

Dit artikel is geschreven door

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.