Productinformatie (combi-) Magnetrons
Wat is een combimagnetron
Een combimagnetron is een magnetron en oven in één. Stel je hebt niet genoeg ruimte voor een losse magnetron en losse oven. Of je vindt het in algemeen handiger om het in één apparaat te hebben, dan is een combimagnetron het ideale apparaat voor jou.
Inbouwmogelijkheden
Voordat je een magnetron aanschaft is het goed om na te denken waar je deze wil plaatsen. Er zijn modellen die je kunt inbouwen in een wandkast, hoge kast of onderbouwkast. Hierbij is de magnetron netjes weggewerkt in de rest van de keuken.
Je kunt er ook voor kiezen om een losse vrijstaande magnetron te nemen. Dit is vaak goedkoper in aanschaf. Doordat de magnetron altijd ergens in het zicht of los in de kast zit opgeborgen kan dit er wel rommeliger uitzien.
Welk wattage heb ik nodig?
Ieder merk en model heeft zijn eigen wattage. Wil je dat de gerechten die je opwarmt snel op temperatuur komen? Kies dan een model van met een hoog vermogen, meer dan 1000 Watt.
Als je de magnetron met name gebruikt om eten voornamelijk langzaam en gelijkmatig te ontdooien dan is een model met een lager wattage, tot 900 Watt, prima.
Crispfunctie
Met de crispfunctie krijg je binnen een korte tijd een heerlijke krokante laag op je gerechten op bijv. de kip, vis, ovenschotels, pizza’s etc.
Hoe doe je dit? Leg je gerecht op een crispplaat of een crispschaal en zet je gerecht in je combimagnetron. Druk op de crispfunctie en binnen een paar minuten zal je gerecht een heerlijke krokante boven- en/of onderlaag hebben.
Reinigen van de magnetron
Voor het reinigen van je magnetron kun je gebruik maken van onderstaande schoonmaakinstructie:
1. Plaats in de magnetron een bakje met heet water.
2. Zet de magnetron op vol vermogen en laat het water minstens 5 minuten koken.
Door de damp die van het kokende water komt, weekt de magnetron schoon.
Optioneel: door aan het water ook nog wat schijfjes citroen toe te voegen, ruikt je magnetron na afloop weer helemaal lekker.
Draaiplateau
In een magnetron wordt het voedsel verwarmd door middel van microgolven. De meeste magnetrons hebben een draaiplateau. De straling bij een magnetron met draaiplateau komt van één kant van de magnetron. de hitte weerkaatst tegen de metalen wanden en het glas van de magnetron. Om het gerecht aan alle kanten goed te verwarmen hebben de meeste modellen een draaiplateau. Hierdoor wordt het voedsel aan alle kanten opgewarmd.
Bij sommige modellen kan het draai plateau worden uitgeschakeld. Zo botsen rechthoekige ovenschalen niet tegen de wanden van de magnetron. De maaltijd wordt door het uitschakelen van het draaiplateau wel minder goed aan alle kanten verwarmd. Er zijn ook modellen zonder draaiplateau. Dit is vooral handig wanneer je grote ovenschalen in de magnetron wilt opwarmen of bakken.
Bij de modellen zonder draaiplateau komt de straling van bovenaf. Het straalelement draait rond in de magnetron waardoor er geen draaiplateau meer nodig is om de gehele maaltijd aan kanten goed te verwarmen. Over het algemeen is dit type magnetron duurder dan een ‘traditioneel’ model met draaiplateau.
I-KOOK blog
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!