Productinformatie Koelkasten & vriezers

Soorten koelkasten

Een koelkast en een vriezer zijn in feiten 2 verschillende apparaten. Afhankelijk van hoeveel koel- en vries ruimte je nodig hebt en de ruimte die je in je keuken beschikbaar hebt maak je een keuze.

Normaal model koelkast
Een normale koelkast is beschikbaar van klein tafel model tot 178 cm hoog model. Veelal worden de grote modellen van 178 cm gekozen indien je veel opbergruimte in je koelkast nodig hebt of veel ruimte in de keuken hebt zodat je nog een aparte vriezer in de keuken kwijt kunt.

Koelkast met vriesvak
Dit type koelkast heeft één groot koelgedeelte en een apart gedeelte met één of meerdere vries vakken.

No-Frost

No Frost is een slimme functie waardoor er geen ijs vormt in de vriezer. Hierdoor hoef je dus nooit meer de vriezer te ontdooien. Normaal worden alle koelmiddelen samengeperst om warmte te onttrekken en hierdoor ontstaat condens dat op zijn beurt zorgt voor ijsvorming. Bij een No Frost apparaat wordt zowel de lucht als het aanwezige vocht uit de koelkast gezogen. Hierdoor ontstaat er geen ijsvorming in de vriezer of tussen de laden.

Luchtcirculatie

In een normale koelkast verschilt de temperatuur van plaats tot plaats. Een koelkast met luchtcirculatie is op elke plek even koud.

In plaats dat de koude lucht van één kant komt en daar blijft, wordt de lucht door middel van ventilatoren door de koelkast heen geblazen. Hierdoor is de temperatuur in de koelkast overal gelijk.

0°C-zone (vershoud zone)

Sommige koelkasten zijn uitgevoerd met een 0°C vershoud zone. Een 0°C-zone is een apart compartiment in je koelkast waar je een aparte temperatuur kan instellen. Zo worden verse producten die in de vershoud zone zijn opgeslagen op 0°C gekoeld.

Het voedsel is hierdoor wel 2 tot 3x langer houdbaar. Bijkomend voordeel is dat de rest van de koelkast niet zo koud hoeft worden ingesteld, hetgeen energie bespaart.

Temperatuur instellen

Het is het beste om je koelkast tussen 3°C en 4°C in te stellen, dit is de optimale temperatuur om de ontwikkeling van bacteriën te remmen.

Indien je koelkast is uitgevoerd met een verhoud zone heeft de verse zone vaak een vaste temperatuur van 0°C. Hier wordt vaak enkel  groente, fruit of vis bewaard welke op 0°C het langste houdbaar is.

Geluidproductie

Iedere koelkast heeft zijn eigen geluid productie. Als je voor een nieuwe koelkast op zoek bent raden we je aan om te kijken naar het geluidsniveau. Een luidruchtige koelkast, zeker in een open keuken ruimte, kan erg irriteren. Bij geluid verdubbeld elke 3 decibel het geluid qua intensiteit. Een koelkast van 40dB zal dus bijna 2 keer zo luid klinken dan een koelkast van 38dB. In de producteigenschappen wordt vermeld hoeveel geluid de koelkast produceert. Veelal zie je dat een minder zuinige koelkast meer geluid produceert dan een zuinigere koelkast.

Hoeveel geluid een koelkast produceert is ook afhankelijk van waar de koelkast geplaatst is. Als een koelkast in een grote ruimtelijke keuken is geplaatst (zonder nis), zul je het apparaat eerder horen. Voor zo’n keuken adviseren we voor een stille koelkast met maximaal 38dB geluidsproductie te gaan.

Als je een wat minder ruimtelijke keuken hebt en de koelkast eventueel in de nis van een keukenkast wordt geplaatst kun je het veroorloven om een koelkast te nemen met een gemiddeld geluidsniveau aan te schaffen tot en met 40dB.

40dB is te vergelijken met normale omgevingsgeluiden van de woonkamer of keuken. Je zal de koelkast dan af en toe horen zoomen. Bij een koelkast van 41dB of meer zal je hinder kunnen ondervinden van het zoomende geluid.

Geluiden die de koelkast produceert
Naast het normale geluid wat een koelkast dagelijks maakt kunnen er soms afwijkende, minder fijne geluiden van de koelkast komen. Om erachter te komen wat het probleem is moet je goed luisteren wat voor geluid het exact is.

Zoemend of brommend
Dit is het meest standaard geluid wat een koelkast maakt. Het geluid komt van de compressor af die in de koelkast zit. Op het moment dat de compressor in de koelkast aanslaat begint het te brommen/zoemen. Om zo min mogelijk dit geluid te hoeven horen wordt aangeraden om een zuinige koelkast aan te schaffen, zo min mogelijk de deur van de koelkast open te hebben en tot slot de koelkast goed gevuld te hebben. Dit verminderd het aanslaan van de compressor.

Blazend
Het blazende geluid komt van de ventilator die in de koelkast zit. Deze ventilators zitten in de koelkast om ijsvorming tegen te gaan.

Borrelend of klotsend
Dit geluid komt veel voor bij koelkasten en vriezers. Het is namelijk het koelmiddel dat door de leidingen van het koelsysteem heen circuleert, heel normaal dus.

Krakend of tikkend
Het kraken of tikken van je koelkast of vriezer is heel gewoon. Doordat de temperatuur soms wat wisselt in de koelkast of vriezer zet het materiaal in en uit. Dit zorgt voor het krakend/tikkend geluid.

Trillend of ratelend
Trillingen en ratelende geluiden komen door de leidingen aan de achterzijde van het apparaat. Dit is een normaal.

Koelkast schoonmaken

Koelkast schoonmaken
Een koelkast schoonmaken lijkt soms een grote klus maar dat valt reuze mee. Als de koelkast is leeggeruimd maak je een sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Haal vervolgens de plateau’s uit de koelkast en de eventuele groentelades. Maak vervolgens alles schoon met het sopje en spoel het af. Zodra alles is droog gemaakt zet je het weer op zijn plek en kan de koelkast weer worden ingeruimd.

Vriezer of koel/vriescombinatie ontdooien
Om je vriezer of koel/vriescombinatie te ontdooien volg je onderstaande stappen uit:
1.  Schakel de vriezer of koelkast uit met de uitknop of trek de stekker uit het stopcontact.
2.  Haal de vriezer leeg en bewaar je diepvriesproducten tijdelijk in bijvoorbeeld, een andere vriezer,
koelbox of koeltas. In de winter kan je, als het koud genoeg is, je spullen ook buiten zetten.
3.  Leg één of meerdere handdoek onderin de vriezer om het water op te vangen.
4.  Wacht tot al het ijs is losgekomen. Grote stukken maak je los met behulp van een houten spatel,
maar wees wel voorzichtig: de koelelementen zijn zeer kwetsbaar.
5.  Verwijder de natte handdoeken en maak het vriesvak geheel droog met een nieuwe handdoek.
6.  Schakel de koelkast of vriezer weer in, en plaats al je diepvriesproducten weer in de vriesruimte.
7. De vriezer is nu ontdooid en klaar voor gebruik.

Wist je dat het ontdooien niet meer nodig is bij een vriezer of koel/vriescombinatie met No Frost zone?
Meer hierover lees je bij het onderwerp No Frost

Onderbouw, inbouw en vrijstaand

Koelkasten zijn beschikbaar als onderbouw, inbouw of vrijstaand model.

Onderbouw
Een onderbouw koelkast is een koelkast specifiek gemaakt om onder het werkblad van je keuken geplaatst te worden. De koelkast heeft een hoogte van circa 82 cm. De koelkast wordt in de meeste gevallen weggewerkt door een frontdeur op de koelkast te monteren van hetzelfde materiaal van de keuken. Hierdoor is de koelkast netjes weggewerkt.

Inbouw
Een inbouwkoelkast wordt netjes weggewerkt staande kast. Zo ziet de keuken er een stuk strakker uit. Voordat je weet hoe groot de koelkast wordt, moet je wel de nismaten van het meubel waar je de koelkast in gaat plaatsen weten.

Vrijstaand
Een vrijstaande koelkast wordt niet weggewerkt in de keuken maar staat los in de keuken ruimte. Hierdoor kan het wat rommeliger ogen. Het voordeel bij een vrijstaande koelkast is dat je deze kunt plaatsen waar je wilt. Je hoeft dus je geen rekening te houden met nismaten en je bent hierdoor wat vrijer in de keuze voor een koelkast.

Nismaten

Nismaten zijn de afmetingen van de open ruimte in de keukenkast waar het inbouwapparaat in wordt geplaatst. Deze maten heb je nodig om te bepalen welke apparaat afmeting je erin kunt plaatsen.

De afmetingen die belangrijk zijn om passende apparatuur aan te schaffen zijn de hoogte, breedte en diepte. De meeste apparaten hebben standaard nismaten. Zo heeft een magnetron of oven vaak een nismaat van 38, 45 of 59 cm.
Voor inbouwkoelkasten zijn de meest voorkomende nismaten 88, 102, 122, 145, 158 en 178 cm.

Verschil nismaten en literinhoud

De nismaten geven aan wat de afmetingen van de beschikbare apparaat ruimte in de kast is. Handig zodat je weet welke apparatuur in jouw keuken kast past.

De literinhoud waar vaak bij koelkasten/vriezers over wordt gesproken geeft aan hoeveel opbergruimte (uitgedrukt in liters) de koelkast of vriezer heeft. Hoe groter het apparaat hoe meer opbergruimte er vaak is.

Als je een  apparaat gaat kiezen voor de nisruimte die je beschikbaar hebt is het raadzaam om te kijken naar het aantal liters opbergruimte die je hebt. Er kan een groot verschil tussen merken/typen apparaten.

Koelkast in de schuur

Welke koelkast geschikt is voor je schuur hangt ervan af of hoe goed je schuur geïsoleerd is. Koelkasten hebben een zogenaamde minimumtemperatuur en een maximumtemperatuur.

Als de omgeving kouder is dan de minimumtemperatuur van de koelkast, stopt de koelkast met werken en bederft de inhoud. Daarom is het van belang de schuur te isoleren en goed te kijken hoe koud het wordt. Kies een koelkast uit die een minimumtemperatuur heeft die laag genoeg is voor jouw schuur.

Waterfilter vervangen

Indien je koelkast voorzien is van een waterdispenser is deze voorzien van een waterfilter. Dit filter verwijderd onder andere chloorsmaak en -geur, vuil en troebelheid uit je drinkwater. Om ervoor te zorgen dat de smaak van je water en ijs goed blijft moet je het filter iedere 6 maanden vervangen. Hoe je dit filter vervangt is afhankelijk of je een intern of extern waterfilter hebt.

Interne waterfilter vervangen
Een intern waterfilter zit aan de binnenkant van de koelkast. Bij sommige koelkasten zit een draagplateau of beschermkap over het filter. Deze dien je dan te verwijderen voordat je het filter
kunt vervangen.
Een interne waterfilter vervangen gaat eenvoudig middels onderstaande stappen:
1.  Draai de watertoevoer naar de koelkast dicht.
2.  Maak het filter los door hem een kwartslag naar links te draaien.
3.  Houd het filter horizontaal zodat er geen water uit lekt.
4.  Verwijder het beschermdopje van het nieuwe filter.
5.  Plaats het nieuwe filter en zet hem vast door een kwartslag naar rechts te draaien.
6.  Zet eventueel het draagplateau of de beschermkap weer op zijn plek.
7.  Draai de watertoevoer naar je koelkast weer open
8.  Laat circa 3 liter water door het filter stromen tot dat het water helder is.

Externe waterfilter vervangen
Een extern waterfilter zit in een houder buiten je koelkast. Doormiddel van een waterslang is het filter verbonden met de watertoevoer van de koelkast.
Een externe waterfilter vervangen gaat eenvoudig middels onderstaande stappen:
1.  Draai de watertoevoer dicht.
2.  Verwijder het filter uit de filterhouder.
3.  Maak de clipjes los en haal de waterslang uit het filter.
4.  Houd het filter horizontaal zodat er geen water uit lekt.
5.  Verwijder de clipjes van het nieuwe filter.
6.  De pijlen op het filter geven de stroomrichting van het water aan. Verbind de waterslag aan de
kant waar de pijl vanaf wijst. De waterslag die aan de koelkast zit, verbind je aan de kant waar de pijl
naartoe wijst.
7. Druk de waterslang aan beide kanten ongeveer 1 cm in het filter en zet de slang vast met de
clipjes.
8. Draai de watertoevoer naar je koelkast weer open.
9. Laat ongeveer 3 liter water door het filter stromen tot het water helder is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.