Productinformatie Kookplaten
Energieverbruik
Bij kookplaten is er geen energielabel beschikbaar. Dit omdat het gemiddelde energieverbruik van de verschillende kookplaten afhankelijk is per situatie. Dit hangt onder andere af hoe vaak je kookt, voor hoeveel personen je kookt en hoeveel pannen je gebruikt. Onderstaand vindt je het gemiddelde verbruik per jaar op basis van gegevens van Milieu Centraal en de gemiddelde gas-/stroom- tarieven.
Gaskookplaten
Jaarlijks gebruikt een gaskookplaat gemiddeld 37 m3 gas en heeft het een gemiddelde co2 uitstoot van 70 kilo.
Dit is qua energiekosten per jaar circa €24,00.
Inductiekookplaten
Jaarlijks gebruikt een Inductiekookplaat gemiddeld 175 kWh en heeft het een gemiddelde co2 uitstoot van 70 kilo.
Dit is qua energiekosten per jaar circa €40,00.
Keramische kookplaten
Jaarlijks gebruikt een Keramische kookplaat gemiddeld 225 kWh en heeft het een gemiddelde co2 uitstoot van 90 kilo.
Dit qua energiekosten per jaar circa €53,00.
Veiligheid
Inductiekookplaat
Een inductiekookplaat wordt snel warm als er een plan op de kookzone geplaatst wordt, als de pan van de kookzone wordt afgehaald zal de inductiekookplaat ook automatisch weer snel afkoelen.
Kinderbeveiliging bij een inductiekookplaat
Veel inductiekookplaten hebben een ingebouwd kinderslot. Je moet dan bijv. de aan knop een bepaald aantal seconden ingedrukt houden voordat de kookplaat aangaat, hierdoor voorkom je dus
dat kinderen de kookplaat aan kunnen zetten.
Keramische kookplaat
Een keramische plaat heeft ongeveer 1 á 2 minuten nodig om goed warm te worden en zal na het uitzetten nog wel een tijdje warm blijven, gevaarlijk voor kinderen dus.
Gas kookplaat
Een gas kookplaat is over het algemeen het minst veilig.
De pannendragers blijven na het koken vaak nog lang warm en de vlam onder de pan maakt het minder veilig voor kinderen.
Vlambeveiliging bij een gaskookplaat
Een vlambeveiliging zorgt ervoor dat de gastoevoer zichzelf uitschakelt als het gas open staat en de
vlam uit gaat. Deze beveiliging zorgt ervoor dat er geen gasophoping kan ontstaan met een eventuele
gasexplosie tot gevolg.
Functies
Boosterfunctie (inductie kookplaat)
Vrijwel iedere inductiekookplaat is voorzien van een boosterfunctie. De kookzone die over een hoger vermogen beschikt krijgt dan een korte tijd een extra boost. De kooktijd van bijv. je pasta zal hierdoor een stuk korter zijn, handig als je snel even wat klaar wil maken.
Pan herkenning (inductie- / keramische kookplaat)
Pan herkenning (ook wel genoemd pan-detectie) zorgt ervoor dat de pan gedetecteerd wordt en bijvoorbeeld de bediening laat oplichten.
Pangrootte herkenning (inductie- / keramische kookplaat)
Pangrootte herkenning is een functie die er voor zorgt dat als er een pan op de kookplaat staat alleen het gedeelte onder de pan wordt verwarmd. Er wordt dus geen energie verspilt op de plek waar de
pan niet is. Zo bespaar je dus energie.
Wokbrander (inductie- / gas- / keramische kookplaat)
De wokbrander op een kookplaat is een aparte kookpit speciaal voor de wokpan. De wokbrander heeft extra vermogen en een andere vorm dan de andere kookpitten. Dit zorgt ervoor dat ook het wokken met je kookplaat geen probleem is.
Welke pannen
Welke pannen je nodig hebt is afhankelijk van het type kookplaat wat je hebt.
Pannen voor een gaskookplaat
Voor een gaskookplaat is iedere pan geschikt.
Pannen voor een inductiekookplaat
Kook je echter op een inductiekookplaat dan heb je pannen nodig die daar geschikt voor zijn. Pannen die geschikt zijn voor een inductiekookplaat zijn voorzien van een magnetische platte bodem.
Pannen voor een keramische kookplaat
Voor keramische kookplaten is in principe iedere pan geschikt. Het is echter aan te raden om een pan te nemen met een dikke en vlakke bodem. Vaak zijn de pannen met dikkere bodem voorzien van meerdere lagen. Dit zorgt voor een goede warmtegeleiding over de gehele pan, wat vooral bij keramische kookplaten belangrijk is.
Gebruik nieuwe pannen
Voor zowel inductiekookplaten als voor keramische kookplaten is het belangrijk dat de pannen niet eerder op een gaskookplaat gebruikt zijn. Dit omdat de bodem dan niet 100% vlak meer is wat zorgt voor een niet optimale werking.
Pannen in de vaatwasser
Wil je de pannen in de vaatwasser afspoelen? Kijk dan of je pannen vaatwasser bestendig zijn, dit verschilt namelijk per materiaal en merk pan.
Type stroomaansluiting
Indien je elektrisch fornuis wilt aansluiten is er veel energie nodig. De fornuizen worden aangesloten op een 2 of 3 fasen aansluiting.
Je hebt hiervoor een aparte kookgroep en een perilex-stekker en stopcontact nodig.
Gas, inductie of keramische kookplaat
Koken op gas
Koken op gas is (voorlopig) de meest voorkomende manier van koken onder de Nederlandse bevolking, het is relatief goedkoop en de meeste huizen zijn voorzien van een gasaansluiting. Het is echter alleen niet goed voor het milieu.
Bij het koken met gas gebruik je kleine hoeveelheden gas om warmte te genereren. Gas wordt door de burger, maar ook door de kok vaak geprefereerd omdat het een vertrouwde manier van koken is. Wanneer je een gas aansluiting hebt en gas gebruikt voor het verwarmen van je huis is gas een relatief goedkope manier van koken.
Koken op inductie
Koken op inductie is een manier van koken met elektriciteit. Het koken met behulp van inductie wordt vaak gezien als hét alternatief voor het koken met gas.
Zo is koken door middel van inductie veilig. Je kookt met inductie namelijk door middel van magnetisme wat er voor zorgt dat enkel het gedeelte waar de pan op staat verwarmd wordt. Door de wrijving tussen de magnetische kookplaat en de pan ontstaat er warmte.
Keramisch koken
Keramisch koken lijkt een beetje op koken op inductie, maar een keramische kookplaat is gemaakt minder zuinig dan een inductie kookplaat. Bij een keramische kookplaat wordt de plaat elektrisch opgewarmd door metalen spiralen in de kookplaat. Een nadeel hiervan is dat de plaat na het koken warm blijft en er meer energie verloren gaat dan bij koken op inductie.
Voor en nadelen tussen de verschillende kookplaten
Inductieplaat voordelen
1. Zuinige manier van koken
2. Alleen het gedeelte waar de pan op staat wordt warm, dus veilig
3. Sneller koken
4. Makkelijk schoonmaken, dus hygiënischer
Inductieplaat nadelen
1. Duurder in aanschaf dan een gaskookplaat
2. Eventueel extra kosten voor aanleg elektriciteitsgroep
3. Pannen moeten geschikt zijn voor inductie
4. Wokken alleen mogelijk met een speciale pan
Keramische kookplaat voordelen
1. Goedkoop in de aanschaf
2. Makkelijk schoonmaken, dus hygiënischer
3. Veiliger dan gebruik bij gas, de vlam kan niet in de pan slaan
Keramische kookplaat nadelen
1. Duurder in aanschaf dan een gaskookplaat
2. Eventueel extra kosten voor aanleg elektriciteitsgroep
3. Pannen moeten geschikt zijn voor een keramische kookplaat
3. Minder zuinig dan inductie
3. Blijft heet na het koken, dus minder veilig
4. Temperatuur lastiger te regelen dan bij gas en inductie
5. Wokken alleen mogelijk met speciale pan
Gas kookplaat voordelen
1. Goedkoop aan te schaffen
2. Veel huizen zijn voorzien van een gasaansluiting
3. Alle pannen zijn geschikt voor gebruik op gas
2. Zuinig
Gas kookplaat nadelen
1. Duurder in energieverbruik omdat energie verloren gaat
2. Gasprijs afhankelijk van prijsschommelingen en belastingen
3. Niet goed voor het milieu
4. Minder snel koken dan bij koken op inductie
5. Veel werk om schoon te maken, dus minder hygiënisch
Inbouwkookplaat of vrijstaand
De meeste kookplaten worden ingebouwd boven 1 of 2 onderkasten. Op die manier is de kookplaat netjes weggewerkt in het werkblad en gebruik je de kookplaatruimte het meest efficiënt. Ook het reinigen van de kookplaat is een stuk eenvoudiger als deze is weggewerkt in het werkblad.
Over het algemeen is een ingebouwde kookplaat + ingebouwde oven voordeliger dan een vrijstaand fornuis met oven. Wilt u echter de robuuste look van een vrijstaand fornuis dan zijn er diverse modellen fornuizen met een gas-, inductie of keramische kookplaat beschikbaar.
Formaat kookplaat
Wat een goed formaat kookplaat is hangt voornamelijk af van het aantal personen binnen je huishouden. Kook je vaak voor veel mensen of kook je vaak meerdere verschillende gerechten in één maaltijd? Dan is een grotere kookplaat met 6 pitten aan te raden. Indien je vaak wokt dan is een (grotere) kookplaat met een aparte wokbranden sterk aan te raden.
Uiteraard is de afmeting van de kookplaat ook afhankelijk van de hoeveelheid keuken ruimte die je hebt. Houdt er rekening mee dat bij een grotere kookplaat ook een grotere afzuigkap nodig is.
Schoonmaken
Hoe maak ik mijn kookplaat schoon?
Inductie- of kermische- kookplaat schoonmaken
Een inductie- of keramische- kookplaat schoonmaken is heel gemakkelijk, het enige wat je hoeft te doen is een sopje te maken en een doekje over de kookplaat
heen te halen.
Om ingebrande vlekken op een glasplaat schoon te maken heb je een speciaal mesje nodig (een glasmesje). Deze komt vaak bijgeleverd maar is ook bij bijna elke bouwmarkt te koop. Zodra de plaat is afgekoeld is het een koud kunstje om de vlek weg te krabben.
Gaskookplaat
Bij een gaskookplaat maak je eerst de bovenste pannendragers los en laat het vuil eruit weken in warm water. Maak daarna alles schoon met een sopje van afwasmiddel, ga er daarna nog eens overheen met een nat doekje en laat het daarna drogen.
I-KOOK blog
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!